U trendu

Srbija će morati da uskladi svoju politiku sa EU

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da bi Srbija u skladu sa Poglavljem 31 u pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji trebalo da progresivno „uskladi svoju spoljnu i odbrambenu politiku sa EU“.

U intervjuu koji je objavljen u internet izdanju „Kurira“ on je, na pitanje da li EU može da toleriše to što Srbija ne uvodi sankcija Rusiji, odgovorio: „Srbija je na putu da postane član EU i države članice moraju biti sposobne da sprovode politički dijalog u okviru strane, bezbednosne i odbrambene politike, da budu u skladu da EU izjavama, da učestvuju u EU akcijama i da primeni dogovorene sankcije i restriktivne mere“.

Na pitanje šta misli o vojnim vežbama Srbije i Rusije, on je rekao da je Rusija pripajanjem Krima „jednostrano promenila granice susedne zemlje“, što se kosi sa „fundamentalnim principima EU“, kao i da zna da je vojna saradnja Srbije sa NATO „dosta veća od saradnje sa Rusijom“.

Mekalister je ocenio i da je Srbija pokazala veliki napredak u evrointegracijama, ali da će brzina pregovora zavisiti od daljeg progresa u oblasti vladavine prava i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Upitan da li Srbija može da postane članica EU bez priznavanja nezavisnosti Kosova, on je kazao da se od Srbije traži da se „angažuje na poboljšanju odnosa s Kosovom“.

„Ovaj proces će osigurati da obe zemlje nastave svoje evropske puteve, dok bi izbegavanje dovelo do medjusobnog blokiranja u ovim naporima. Ovaj proces treba da vodi do normalizacija odnosa Srbije i Kosova do kraja srpskih pregovora oko pridruživanja, tako da obe strane mogu da ostvaruju svoja prava i ispunjavaju svoje obaveze“, rekao je Mekalister.

Kao temu koja u Srbiji i dalje zabrinjava Mekalister je naveo „pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara“ i dodao da je problem i to što privatizacija državnih medija nije dovela do veće transparentnosti vlasništva ili izvora finansiranja.

„Sloboda medija ne može da bude postignuta samo usvajanjem zakona. Potrebno je da okruženje bude prijateljski raspoloženo prema medijima“, rekao je evropski izvestilac.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar