najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Srbija će o nevoljama koje joj je stvorio Tribunal izvestiti SB UN

Vlada Srbije obavestila je Haški tribunal da će narednih dana razmotriti predlog da predmet protiv troje članova Srpske radikalne stranke, koje je Tribunal optužio za nepoštovanje suda, bude upućen na odlučivanje Višem sudu u Beogradu.

Istovremeno, Vlada Srbije je najavila da će Savet bezbednosti UN „podrobno izvestiti o nevoljama koje joj je Medjunarodni tribunal stvorio u ovom, kao i sa njim povezanom predmetu protiv optuženog Vojislava Šešelja“.

To je u redovnom izveštaju Tribunalu o merama koje koje Vlada Srbije preduzima da ispuni nalog Tribunala za hapšenje Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića naveo pravni zastupnik Srbije Saša Obradović.

„Na sastanku koji sam imao u Beogradu, 20. februara 2016. godine, obavešten sam da će predmet biti iznet pred Vladu Srbije na ponovno razmatranje narednih dana, s predlogom da bude prosledjen na dalji redovni postupak nadležnom organu. Po Zakonu o saradnji Srbije sa Medjunarodnim tribunalom, taj nadležni organ je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu“, piše u Obradovićevom izveštaju raspravnom veću, koji je podnet 23. februara, a Tribunal ga je danas objavio.

Obradović je naglasio i da su „razlozi dosadašnjeg zastoja“ u sprovodjenju Tribunalovog naloga za hapšenje „poverljivi“. On je podvukao da nije dobio „ovlašćenje da sa pretresnim većem podeli poverljive detalje o ozbiljnim problemima sa kojima se nadležni organi Republike Srbije suočavaju u izvršenju naloga… a koji su doveli do daljeg zastoja“.

To je, kako sugeriše Obradović, posledica činjenice da je raspravno veće prethodno objavilo zahtev Srbije predsedniku Tribunala da proces protiv troje radikala ustupi pravosudju Srbije, iako je taj podnesak bio poverljiv.

„S druge strane, pretresno veće je svojim dosadašnjim odlukama i stavovima pokazalo da ih ti razlozi nadalje i ne interesuju, jer po pravilima Medjunarodnog suda oni ne predstavljaju  osnov za odlaganje izvršenja sudskog naloga“, napisao je Obradović.

Vlada Srbije, na kraju izveštaja, pruža uveravanje Tribunalu da joj „nije cilj da štiti optužene od krivičnog gonjenja“.

„U dosadašnjem procesu saradnje sa Medjunarodnim tribunalom, Srbija je postigla rezultate kakve još nijedna država članica UN nije postigla… Tu činjenicu ne bi trebalo gubiti iz vida“, zaključio je Obradović.

Nalog za hapšenje troje radikala Tribunal je izdao 13. januara  prošle godine, a Beograd do danas nije postupio po njemu. Iz današnjeg Obradovićevog izveštaja proizlazi da je Srbija, u martu prošle godine, uputila poverljivi prigovor na taj nalog, ali da ga je Tribunal, prošlog juna, odbacio kao neosnovan.

Zbog nesaradnje u ovom predmetu, Tribunal je, u oktobru prošle godine, Srbiju prijavio Savetu bezbednosti UN.

Tribunal je Radetu, Jojića i Ostojića optužio zbog uticanja na svedoke i ometanja pravde u postupku protiv lidera SRS  Vojislava Šešelja.

Optužnica je podignuta još 30. oktobra 2012, a sud u Hagu objavio ju je tek 1. decembra 2015. uz obrazloženje da to čini zato što zvanični Beograd nije optužene uhapio.

Po optužnici, Jojić, Radeta i Ostojić „zastrašivali su, uznemiravali, nudili mito“ dvojici svedoka u procesu Šešelju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike