U trendu

Srbija će se žaliti UN zbog Haradinaja

Vlasti u Beogradu najverovatnije će zatražiti zvanično objašnjenje od Saveta bezbednosti UN o tome zašto je administracija Unmika u Prištini tražila od Interpola da skine sa poternice premijera lažne države Kosovo Ramuša Haradinaja – saznaju nezvanično „Novosti“.

Državni organi Srbije trebalo bi da se obrate i članicama SB ponaosob sa pitanjem da li se iko s njima konsultovao u vezi sa šokantnim potezom misije UN, kojim je vođi ozloglašene OVK, osumnjičenom za monstruozne zločine nad Srbima i ostalim nealbancima, praktično omogućeno da se nesmetano kreće po svetu, uprkos potrazi koju je za njim raspisao Beograd.

Takvog mišljenja je i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji smatra da je ovom odlukom Unmik prekršio pravilo o statusnoj neutralnosti:

– To neko mora da objasni. Da nam se kaže po čijem nalogu je ovo urađeno i da li je to stav Saveta bezbednosti. Kako Unmik može da donese takvu odluku? U čije ime i na osnovu čijih ovlašćenja je on sebi dao za pravo da ratnog zločinca skine sa Interpolove poternice? Ovo je akt koji je značajno ugrozio poverenje Srba na KiM u Unmik.

Vulin podvlači da Unmik nije nikakav samostalni organ, već da mora da sprovodi politiku SB i poručuje Haradinaju da se ne nada da će Srbija ikada prestati da ga goni i traži pravdu:

– Gde god budemo mogli da dođemo do tog ratnog zločinca, učinićemo sve da jednog dana odgovara za mnogobrojne srpske žrtve, i da ga stigne kazna.

Za ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića uklanjanje, to jest „zatamnjenje“ Interpolove poternice za Haradinajem je potpuni presedan.

– To se prvi put dešava i potpuno je mimo prava. Svaka članica Interpola obavezna je da aktivira poternicu, jer se ona raspisuje na osnovu odluke suda. To se ne radi zato što se to sudu ili nekome u državi svidelo, već na osnovu ozbiljnih dokaza ili ozbiljnih sumnji da je ta osoba počinila teško krivično delo.

On ističe da Interpol ne može pravno da povuče poternicu, već samo srpski sud, koji je poternicu prvobitno izdao.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.