U trendu

Srbija i Hrvatska bilateralno treba da reše otvorena pitanja

Šefica Pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je jutros da očekuje da će se otvorena pitanja Srbije i Hrvatske rešavati bilateralno i da to ne bi trebalo da utiče na pregovarački proces sa EU.

„O bilateralnim pitanjima treba pregovarati. Sigurna sam da i Hrvatska ima interesa da razgovara o tome“, rekla je šefica pregovaračkog tima Srbije za Radio-televiziju Srbije.

Ona je dodala da razume interes Hrvatske i da ne očekuje da će ona odustati od svojih zahteva, ali da to ne treba da bude uslov za otvaranje novih poglavlja.

Komentarišući mogućnost da samo jedna od ukupno 28 članica blokira otvaranje poglavlja, Miščević je navela da je izuzeto mišljenje bila praksa i ranije, ali da obično ostale članice izvrše pritisak na tu članicu.

„Dosadašnja praksa je različita. Bilateralna pitanja jesu bila unošena u pregovarački proces ali je i sama Hrvatska imala taj problem. Nema pritisaka jer i druge države članice žele da čuju mišljenje zašto se javlja problem. Ipak, tendencija je da se bilateralna pitanja rešavaju bilateralno upravo da se ne bi usporavao pregovarački proces,“ rekla je za RTS Tanja Miščević.

Ona je istakla da je cilj Srbije je da se zajedno sa poglavljima 23. i 24. otvori i poglavlje pet, o javnim nabavkama.

„Poglavlje pet je završeno i to otvara vrata za otvaranje poglavlja 23“, kazala je šefica Pregovaračkog tima Srbije.

Prema njenim rečima od početka godine u fokusu Evropske unije bila je izbeglička kriza a zatim terorizam i zbog toga se čini da Brisel sve manje ima vremena da se bavi proširenjem.

„Zato se trudimo da se nametnemo i upavo je izbeglička kriza pokazala koliko je važno uključivanje zapadnog Balkana. Želimo da pokažemo da nam je bitan proces, a ne samo članstvo“, zaključila je Tanja Miščević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar