U trendu

Srbija je važan činilac regionalne stabilnosti

BEOGRAD – Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa ambasadorom SAD Kajlom Skatom o aktivnostima koje se odnose na proces EI Srbije, efektima i dinamici sprovođenja reformi, situaciji u regionu, bilateralnim odnosima dve države i ostalim važnim temama.

Ministar je informisala ambasadora o planovima koji se tiču evrointegracija, spoljno-političkog prioriteta Srbije. Navela je da očekujemo da, tokom rumunskog predsedavanja Savetom EU, otvorimo neka od poglavlja zas koja smo tehnički spremni.

Ambasador Skat, istakao je snažnu podršku koja SAD pružaju procesu EI Srbije. Sagovornici su se složili da je Srbija postigla značajan napredak u procesu EI, kao i da treba da nastavi sa radom na ispunjavanju kriterijuma za punopravno članstvo u EU – posebno u oblastima vladavine prava, efikasnosti pravosuđa, javnoj administraciji i borbi protiv korupcije.

Beograd je, zbog želje da se pronađe održivo rešenje, opredeljen za dijalog sa Prištinom i on će, precizirala je Joksimovićeva, biti nastavljen kada se ukine jednostrana odluka o uvođenju taksi na robu iz Srbije. Ona je ocenila da aktivnosti Prištine, ali i nekih drugih u regionu ne doprinose stabilnosti na kojoj Beograd insistira.

Ambasador Kajl Skot ukazao je da je Srbija veoma važan partner SAD i značajan činilac bezbednosti i regionalne stabilnosti. Naveo je da se Vašington zalaže za nastavak dijaloga i pomenuo zajedničko pismo kojim on i ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet ukazuju na potrebu ukidanja taksi. Skat je ohrabrio Srbiju da nastavi sa kontinuranim doprinosom regionaloij stabilnosti.

Ministar Joksimović zahvalila je na podršci i pomoći koju SAD, kao važan partner, pružaju Srbiji u procesu EI, posebno kroz konikretne projekte razvoja malih i srednjih preduzeća i lokalne samouprave. Ambasador je podvukao da će Sjedinjene Države, u želji da Srbija postane napredna i razvijena, nastaviti da podržavaju i pomažu proces EI naše države. Sagovornici su naglasili značaj sredstava koje su SAD do sada opredelile za pripremu Srbije za članstvo u EU, posebno ističući da je reč o bespovratmnim sredstvima i teničkoj podršci radi unapređenja standarda.

Joksimovićeva i Skat, ocenili su da se odnosi dve države dobri i da postoji iskrena obostrana namera da budu još razvijeniji.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike