U trendu

Srbija mora da ojača međunarodni položaj

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je potrebno da Srbija prihvati da je mala zemlja i da bude svesna svog položaja u svetu, ali i da mora da ojača svoju spoljnu politiku i međunarodni položaj.

„Srbija mora da se kreće ka svom cilju, Evropskoj uniji, oslobođena iluzija i mitova o svojoj veličini, ali mora da zna i šta je njen državni interes“, kazao je Dačić na tribini o položaju Srbije u međunarodnim odnosima na Fakultetu političkih nauka.

On je kazao da ne pati za bivšom Jugoslavijom već za spoljnom politikom.

„Ne patim ja za Titom, nego žalim što nemamo takvu spoljnu politiku. Želim da Srbija bude poštovana, a ne da nam Letonija i Estonija dele lekcije o demokratiji“, kazao je Dačić.

On je kazao da Srbija mora da traži „minimalni zajednički imenitelj sa velikim silama“. On je dodao da je Srbiji EU potrebna zbog zajedničkih vrednosti, ali i iz ekonomskih razloga.

„Srbija nije Švajcarska, ili Norveška, gde se živi bolje i koje bi EU trebalo da daju više nego ona njima. Srbija pripada kategoriji zemalja koje će dugo dobijati više o EU (nego što će davati)“, kazao je Dačić.

On je dodao da u razgovorima sa predstavnicima Velike Britanije govori da „Srbija jednim uvom sluša radio London, a drugim radio Moskvu, ali da na vezi sa Londonom poslednjih 20 godina postoje neke smetnje“.

Upitan o odnosima prema Crnoj Gori i Makedoniji nakon glasanja za predlog da Kosovo uđe u Unesko, Dačić je kazao da će se Srbija prema tim zemljama odnositi istom merom i da neće podržati njihove buduće predloge pred međunarodnim institucijama.

Govoreći o Dejtonskom sporazumu, Dačić je kazao da se zemlje na Balkanu u vreme godišnjica takvih dešavanja međusobno optužuju ko je i koliko kriv.

„Balkan je takvo područje. Bilo je krvi koliko hoćete i sad je red da malo osetimo med“, kazao je Dačić.

Upitan o migrantskoj krizi Dačić je kazao da će predsednik Vlade Srbije u nedelju ići u Brisel da sa drugim liderima zemalja koji su na migrantskoj ruti razgovarati o tome šta treba činiti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.