U trendu

Srbija može da bude važna karika u evropskom lancu

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije za 2015. godinu pokazuje njenu posvećnost evropskom putu, ali i podršku Evropske unije Srbiji, koja, kako je istakao, „krupnim koracima ide napred“.

„Ovaj izveštaj pokazuje i posvećnost Evropske unije – da Srbija jednog dana može da bude važna karika u lancu evropskih partnera“, rekao je Vučić posle sastanka u Beogradu s državnim sekretarom za evropske poslove Ministarstva spoljnih poslova Francuske Arlemom Dezirom.

Vučić je dodao da još nije u potpunosti upoznao sa izveštajem i da će o njemu govoriti posle podne na konferenciji za medije.

Dezir je istakao da je, prema njegovim saznanjima, izveštaj veoma pozitvan za Srbiju i da se na taj način obeležava veliki uspeh Srbije, koja će prva poglavlja otvoriti dve godine od dobijanja statusa kandidata za članstvo.

„Sve ćemo učiniti da pomognemo Srbiji da napreduje u pridruživanju EU, Srbija je značajan strateški partner ne samo Francuske već i cele Evrope“, kazao je Dezir.

Dezir se danas sastao i sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem kojem je rekao da Francuska podržava otvaranje do kraja godine poglavlja 32 i 35 u pregovorima Srbije sa EU.

U susretu s Dačićem, Dezir je „pohvalio napore koje Srbija ulaže u procesu evropskih integracija i  unapređenju saradnje u regionu, a posebno njen adekvatan odnos prema migrantima“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dezir i Dačić, kako se dodaje, ocenili su da su odnosi Srbije i Francuske dobri i da je u poslednje tri godine politički dijalog razvijen na najvišem nivou.

U razgovoru je zaključeno da postoji obostrana želja za unapređenje bilateralnih odnosa, s posebnim akcentom na ekonomsku i kulturno-prosvetnu saradnju, koje treba ojačati konkretnim projektima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Šef srpske diplomatije podvukao je da Srbija ostaje posvećena dijalogu Beograda i Prištine, ali da ne prihvata jednostrane odluke Prištine, kao što je bio zahtev za članstvo u Unesku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.