U trendu

Srbija nastavlja borbu protiv članstva Kosova u Unesku

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je odluka da se zahtev Kosova za učlanjenje u Unesko nađe na dnevnom redu 197. sednice Izvršnog saveta bila očekivana i da je urađena uz presedan, bez preporuke Ujedinjenih nacija (UN).

„Brojke nam ne idu na ruku, iako smo u pravu. Borićemo se i dalje i ako ne uspemo 21. oktobra na Izvršnom savetu, nastavićemo borbu na Generalnoj konferenciji u novembru. Sama današnja rasprava o dnevnom redu pokazala je već veliku podeljenost“, kazao je Dačić za „Blic“.

Tokom izjašnjavanja o dnevnom redu, većina članica se složila da se „prijem Kosova smatra tačkom dnevnog reda, ali da to ne znači da je odluka doneta“, podseća list. 

Neslaganje sa odlukom da se na dnevnom redu nađe i prijem Kosova izrazili su predstavnici Rusije, Kine, Kube i Argentine. 

Predlog da Kosovo postane članica Uneska podneli su: Albanija, Austrija, Bahrein, Belize, Burkina Faso, Čad, Kostarika, Obala Slonovače, Danska, Dominikanska republika, Salvador, Estonija, Finska, Francuska, Gabon, Gambija, Nemačka, Gana.

Podršku su dale: Grenada, Gvineja, Haiti, Honduras, Irska, Jordan, Kuvajt, Letonija, Lesoto, Luksemburg, Monako, Holandija, Oman, Panama, Papua Nova Gvineja, Katar, Saudijska Arabija, Senegal, Slovenija, Somalija, Južni Sudan, Švedska, Togo, Turska, UAE, Ujedinjeno Kraljevstvo, Tanzanija, SAD i Vanuatu.

Dnevni red je usvojen konsenzusom, bez glasanja.

Za izglasavanje odluke o Kosovu na Generalnoj skupštini biće potrebna dvotrećinska većina zemalja članica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.