U trendu

Srbija ne stagnira, do kraja godine tri poglavlja

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracija Jadranka Joksimović negirala je danas da Srbija stagnira u procesu integracija i izrazila očekivanje da će do kraja godine biti otvorena tri poglavlja za koje je Srbija tehnički spremna. 

„Mislim da nija tačna generalna ocena da postoji potpuna stagnacija. Verujem da ćemo do kraja godine uspeti da otvorimo poglavlja za koja smo tehnički spremni, a spremni smo za poglavlja pet (javne nabavke), 25 i 26 (nauka, kultura i obrazovanje)“, rekla je Joksimović novinarima u pauzi konferencije u Sava centru o prekograničnoj saradnji.

Odgovarajući na pitanje da li će proces evrointegracija biti zaustavljen jer nema napretka u Briselskom dijalogu Beograda i Prištine, ministarka je rekla da smatra da proces integracija „ima dobru dinamiku“.

„Evropske integracije Srbije imaju dobru dinamiku što se tiče pregovora i implementacije Briselskog sporazuma. To je nešto što je uvek bilo politički osetljivo pitanje jer je definisano da napredak mora da postoji, paralelno sa procesom evropskih integracija“, rekla je ona.

Jadranka Joksimović je dodala da „nikakvih nejasnoća tu nema“. 

„Naprotiv, mislim da je Beograd kao pregovaračka strana pokazao dosta konstruktivan pristup. Mislim da Priština nije uradila mnogo što se tiče Zajednice srpskih opština“, rekla je ona.

Dodala je da je za Srbiju važno da se održi dinamika pregovaračkog procesa zato što evropske integracije ne smeju da budu percipirane samo kroz to kako napreduje dijalog Beograda i Prištine.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da je Evropska komisija dala svoje preporuke po pitanju otvaranja poglavlja, pre svega Poglavlja pet.

„Evropska komisija je dala svoj predlog, a sada je na zemljama članicama da donesu odluku“, rekao je Devenport novinarima na pitanje da li deli optimizam ministarke Joksimović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar