Srbija neće dozvoliti Hrvatskoj da je ponižava

Foto: Beta

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Vlada Srbije zaprepašćena odlukom Hrvatske da ne pristane na otvaranje pregovaračkog poglavlja 23 (o pravosudju i temeljnim pravima) i ne podrži evropski put Srbije.

„Za takvu odluku, Hrvatska nije imala nijedan jedini valjan razlog. Srbija je primila k znanju stav Hrvatske i Srbija neće dozvoliti da je bilo ko u Evropi i svetu, pa ni Hrvatska, na bilo koji način ucenjuje, ponižava i nipodaštava“, naveo je Vučić u saopštenju.

On je dodao i da je Srbija zemlja slobodarskog naroda i da nikada neće biti vreća za udaranje bilo kome.

Komitet za proširenje Saveta Evropske unije (COELA) je ranije danas u Briselu postigao saglasnost da se u junu otvori poglavlje 24 u pregovorima o članstvu sa Srbijom, ali Hrvatska jedina i dalje odbija da pristane i na otvaranje poglavlja 23, rekli su agenciji Beta zvaničnici u EU koji su pratili sastanak COELA-e.

Zagreb je na zasedanjau COELA pre svega tražio da Srbija izmeni zakon i ukine regionalnu nadležnost suda za ratne zločine u Beogradu, kao i da garantuje da će hrvatska manjina biti automatski zastupljena u srpskom parlamentu, da bi Hrvatska kao jedina članica EU koja to još nije učinila, dala „zeleno svetlo“ za otvaranje poglavlja 23 pregovora o članstvu Srbija-EU u junu.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar