U trendu

Srbija neće menjati spoljnopolitičke prioritete

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija neće menjati spoljnopolitičke prioritete i da nastavlja da vodi predvidivu politiku koja je u skladu sa njenim nacionalnim interesima.

„Srbija neće menjati svoje spoljnopolitičke prioritete, oni su dugoročni. Nastavićemo da vodimo pridvidivu politiku koja je u skladu sa našim nacionalnim interesima“, rekao je Dačić u Domu Narodne skupštine na svečanosti povodom obeležavanja Dana srpske diplomatije.

Dačić je poručio da su glavni spoljnopolitički ciljevi nastavak pregovora i punopravno članstvo u Evropskoj uniji, ali i razvijanje tradicionalno prijateljskih odnosa sa Rusijom, Kinom, Indijom, afričkim zemljama i drugim prijateljima.

Prema njegovim rečima, gradjani Srbije pokazali su na vanrednim parlamentarnim izborima da podržavaju takvu politiku.

„Glavni ciljevi srpske diplomatije su i pronalaženje zajedničkog interesa sa velikim silama i održavanje regionalne stabilnosti i mira“, naveo je šef diplomatije.

On je rekao da je Srbija zabeležila niz uspeha na spoljnopolitičkom planu u poslednjih 12 meseci, medju kojima je posebno istakao predsedavanje OEBS-om i završni sastanak u Beogradu, nedonošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN, kao i činjenicu da Kosovo nije uspelo da postane punopravni članica u UNESKO.

Skup je počeo izvodjenjem himne Srbije i minutom ćutanja za nastradale službenike srpske ambasade u Libiji Sladjanu Stanković i Jovicu Stepića.

„Nastradali službenici ambasade u Libiji dali su za Srbiju najvrednije što su imali, svoje živote. Učinićemo sve da pomognemo porodicama“, kazao je Dačić.

Vlada Srbije uspostavila je prošle godine 29. maj kao Dan srpske diplomatije koji se obeležava u spomen osnivanja Knjaževske kancelarije inostranih dela Kneževine Srbije, osnovane tog datuma 1839. godine.

Svečanosti su prisustvovali ministar energetike Aleksandar Antić, ministar odbrane Zoran Djordjević, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, poslanici, strani ambasadori i predstavnici diplomatskog kora, kao i članovi porodica nastradalih službenika ambasade Srbije u Libiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.