U trendu

Srbija nije ugrožena širenjem NATO-a

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija ne oseća ugroženom zbog ulaska Crne Gore u NATO, ali da će morati da odgovori na to što su neke zemlje u okruženju počele da naručuju balističke rakete.

„Ne znam zašto bi neko u našem regionu uzimao balističke rakete i verujem da ćemo u budućnosti razgovarati o tom pitanju, ili će oni odustati od toga, ili ćemo mi morati da pronadjemo odgovor i na to“, rekao je Vučić u intervjuu ruskoj agenciji Sputnjik.

Na pitanje da li buduće eventualno učlanjenje Crne Gore u NATO ugrožava bezbednost Srbije, Vučić je rekao  da Srbija želi da bude vojno neutralna i da se ne meša u želje drugih država.

„Svako bira svoju sudbinu, svako ima pravo da donosi svoje odluke. Srbija je donela svoju odluku, i Srbija se svoje odluke, kao što vidite, vrlo čvrsto, vrlo ozbiljno, i rekao bih veoma pošteno i odgovorno drži. Crna Gora je donela svoju odluku“, dodao je.

Govoreći o ekonomskoj saradnji s Rusijom, Vučić je rekao da ima „bezbroj planova“ i mogućnosti u svim oblastima –  od industrije, poljoprivrede, kulture do remontovanja ruskih helikoptera i da u 2016. očekuje višestruko veću trgovinsku razmenu.

„Mislim da sada otvaramo mnoge mogućnosti za saradnju. Uvek mi se kada o tome počnemo da pričamo, oči otvore i zacakle jer vidim mnogo mogućnosti i mnogo šansi i mnogo nade za tu vrstu saradnje. I nije tu pitanje samo izvoza naših vozila, i da li će nam Kazahstan to dozvoliti, jer to dozvoljava Evroazijski savez, već je to pitanje jedne šire i ozbiljnije saradnje“, naveo je premijer Srbije.

U intervjuu Sputnjiku, Vučić je ocenio da se posle uvodjenja ruskih sankcija Turskoj Srbiji „ozbiljnije otvara prostor“ i za izvoz poljoprivrednih proizvoda. On je pohvalio saradnju s ruskim železnicama i izrazio očekivanje da će naredne godine biti potpisan ugovor o dugoročnom održavanju srpskih železnica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar