U trendu

Srbija nije vreća za udaranje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je noćas da predstavnici zapadnih zemalja sugerišu Srbiji da „spusti ton“ na Savetu bezbednosti UN i upitao da li se takvi saveti daju samo Beogradu ili i Prištini.
„Vi znate da pred svaku sednicu Saveta bezbednosti sa raznih strana, iz Velike Britanije i SAD dolaze odredjene sugestije da nastupamo s pomirenjem, da sputimo ton. Da li vi te savete dajete samo nama ili i Prištini“, rekao je Dačić posle rasprave ambasadora nakon izveštaja generalnog sekretara UN o Kosovu.

„Zamolio bih predstavnike Velike Britanije, SAD i EU da kada govore s predstavnicima Srbije uoči ovakvih sednica da imaju u vidu da Srbija ne može biti vreća za udaranje od strane predstavnika kosovskih institucija“, rekao je Dačić.

Dačić je povodom oštrog nastupa kosovske ambasadorke u SAD Fljore Čitaku rekao da „koliko god Srbija pokušava da pruži ruku, mi nemamo kome da je pružimo“.

„Kakve sad veze Srbija ima s vašim problemima u Prištini. Kakve veze ima Srbija što ne možete da održite jednu sednicu parlamenta bez suzavca. Srpska delegacija je tamo najkonstruktivnija“, rekao je Dačić.

On je rekao da Čitaku deli lekcije Srbiji povodom svedoka na sudjenjima a da zna „šta se desilo svedocima u slučaju Haradinaj pred Haškim tribunalom“.

„Dobro znate koliko je srpskih istorijskih i verskih spomenika na Kosovu. Šta hoćeteda kažete? Da 200.000 Srba ne treba da se vrati na Kosovo“, rekao je Dačić.

On je rekao da su Albanci iskoristili pravo naroda na samoopredeljenje u Albaniji i da kosovski Albanci nemaju to pravo jer su bili nacionalna manjina u Jugoslaviji i Srbiji.

„Članovi Saveta bezbednosti, vaše je da li ćete to da priznate, ali vas upozoravam da to što se desilo  nama, može da se desi svakom od vas“, rekao je Dačić.

Odgovarajući Dačiću Čitaku je ponovila je da se Kosovo ne plaši suočavanja sa prošlošću.

„Bio je rat u kojem su se desile užasne stvari ali se nikada ne može staviti znak jednakosti izmedju državno sponzorisnaog zločina i pojedinačnih akcija i u tome to je razlika. Spremni smo da se suočimo sa sopstvenom prošlošću i nadamo se da će i Srbija to uskoro moći, rekla je Čitaku.

Odgovarajući na Dačićeve navode o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova Čitaku je rekla da je Medjunarodni sud pravde dao mišljenje „koje je jasno i nedvosmisleno  – da je Kosovo imalo pravo da proglasi nezavisnost“ i da je slučaj „sui generi“.

Povodom kritika da Kosovo traži mišljenje Ustavnog suda o sporazumu iz Brisela da ga ne bi sprovelo, Čitaku je rekla da je isto učinila i Srbija sa sporazumom o diplomama.

„Uverevam vas da želimo da primenimo svaki sporazum postignut u Briselu, ali ne po cenu funkcionalnosti naše države i to je ono što je sugerisala presuda Usravnog suda,“ dodala je.

Ona je naglasila da je Kosovo za pomirenje, ali, dodala je, „pomirenje se ne može graditi na negiranju, već samo ako možemo uspravno pogledati u prošlost a da je se ne plašimo“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)