najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Srbija očekuje jasne stavove EU u vezi s migrantima

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas da očekuje od Evrope jasne stavove o tome koje sve migrante i državljane žele da primi na svoju teritoriju, kako to ne bi bio problem Srbije i kako Srbija ne bi bila ta koja nešto hoće ili neće.

Srbija je spremna da na rešavanju pitanja migranata sarađuje sa svim državama i međunarodnim institucijama, rekao je Stefanović tokom obilaska 20 srpskih policajaca koji više od dve nedelje čuvaju makedonsko-grčku granicu, navodi se u saopštenju MUP-a.

Prema njegovim rečima, srpska policija zajedno sa kolegama iz Makedonije želi da uspostavi normalan tranzit i registraciju.

Stefanović, koji je Prihvatni centar Vinojug u Đevđeliji obišao sa makedonskim ministrom unutrašnjih poslova Oliverom Spasovskim, rekao je i da će Srbija na boljoj registraciji migranata raditi i sa drugim državama u regionu.

“Interesuje nas da uspostavimo kvalitetan sistem uzimanja biometrijskih podataka i da to bude jedinstven sistem, a ne da svaka zemlja u taj proces ulazi pojedinačno. Takođe, želimo da uspostavimo još bolje i što humanije uslove za migrante koji imaju pravo da zatraže azil u državama Evropske unije”, rekao je ministar Stefanović.

On je dodao da Srbija i Makedonija imaju važnu ulogu u tranzitu migranata i da je svima jasno da ovo nije samo evropski problem, već i svetski.

“Ogroman broj migranata koji su prošli kroz naše zemlje u prethodnih godinu dana, više od 600.000 ljudi koje smo uspeli da registrujemo, pokazuje da ovo nije nešto što će brzo proći. Nažalost, na proleće možemo da očekujemo veći broj migranata nego što je to trenutno, kad dnevno prođe od 2.500 do 3.500 migranata. Sa tim brojem ljudi, uz napore, možemo da izađemo na kraj, ali se plašim da će taj broj ponovo porasti na devet ili deset hiljada, kao što je bilo pre nekoliko meseci”, naglasio je Stefanović.

Srpski ministar policije je sa Spasovskim danas razgovarao i o unapređenju saradnje u zaštiti Srbije i Makedonije od potencijalnih terorističkih izazova na mirantskoj ruti.

“Republika Srbija je potpuno spremna na tu vrstu saradnje kao i da srpske jedinice za borbu protiv terorizma i specijalne jedinice budu uključene da spreče svaku vrstu izazova. Za to je važna dobra i pravovremena saradnja. Godišnje razmenimo više 1.300 operativnih informacija, ali mislim da saradnja može dodatno da se unapredi”, rekao je Stefanović.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike