U trendu

Srbija očekuje otvaranje poglavlja 23

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da Srbija „s punim pravom“ očekuje otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Evropskom unijom (EU).

„To (očekivanje) nije bez razloga i bez argumenata. Tim koji je radio na izradi Akcionog plana za poglavlje 23 je u prethodnom periodu izvukao svoj maksimum. U poređenju sa zemljama u regionu, naš tim je uradio najkvalitetniji Akcioni plan“, rekao je Selaković na sednici Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa za period 2013-2018. godine.

On je rekao da je predlog Akcionog plana po meri srpskog pravosuđa, realističan i da su njemu postavljeni ciljevi mere i zadaci koje Srbija uz veliki rad, trud napore može da ostvari.

„Cilj poglavlja 23 je da se u Srbiji uspostavi nivo vladavine prava koji je na jednom dobrom prosečnom nivou zemalja članica EU“, rekao je on, istakavši da Srbija ne može za četiri do pet godina svoje pravosuđe transformiše na nivo nemačkog ili švedskog pravosuđa.

Ministar pravde je rekao da su primedbe na treći Akcioni plan koje su stigle iz Evropske komisije tehničke prirode a ne suštinske.

„Uveren sam da Akcioni plan za pogavlje 23 može u narednih mesec dana da bude predstavljen zemljama članicama EU, ali je to ono što više od nas ne zavisi“, istakao je Selaković.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević navela je da su poglavlja 23 i 24 kičma, srž i početak svakog pregovaračkog procesa.

Ta dva poglavlja, koja su u domenu ljudskih prava i vladavine prava, po oceni Tanje Miščević, osnova su i obaveza prema svima koji žive u Srbiji, a reforma pravosuđa jedna je od najtežih stvari sa kojima su se suočavale države u tranzicionom periodu.

„Namera je da do kraja ovog meseca predstavimo državama članicama Akcioni plan onakav kakav će Vlada Srbije potvrditi i da će on dalje krenuti u proceduru“, istakla je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.