U trendu

Srbija otvaranjem poglavlja dokazuje kredibilitet

Šef tima Srbije za vodjenje pregovora o pristupanju EU Tanja Miščević izjavila je danas da Srbija otvaranjem poglavlja 23 i 24 dokazuje kredibilitet koji ima.

Tanja Miščević je gostujući na RTS-u ocenila da je za Srbiju na putu EU integracija neverovatno važna stvar to što, kao nikada do sada, ima snažnu podršku Nemačke.

„Uvek nam je bila želja da Srbija dobije jaku podršku Nemačke u procesu EU, ali i ostalih članica. Nikada nismo imali tako snažnu nemačku podršku kao sada, što je veliki i značajan zamajac“, rekla je Tanja Miščević i dodala da se ta podrška videla i na u skidanju blokade Hrvatske za otvaranje poglavlja 23.

Prema njenim rečima, Nemačka će insistirati na kredibilitetu procesa što je važno za Srbiju, jer je sve što se radi važno zbog unutrašnjih reformi koje će zemlju dovesti do EU.

Tanja Miščević je dodala i da je za Srbiju važno to što je proširenje EU medju prioritetima na agendi Slovačke koja je 1. jula preuzela predsedavanje EU.
Srbija je, kako je rekla, ispunila već 80 odsto obaveza na polju otvaranja ta poglavlja 23 i 24.

„Otvaranjem poglavlja dokazujemo kredibilitet, da se svi akcioni planovi, sve mere koju su predvidjene, sve aktivnosti koje je uradila država sa civilnim društvom ozbiljno sprovode. Da smo ozbiljni pokazao je i izveštaj naših kolega koje prate akcioni plan za poglavlje 23, koji je pokazao  da je 80 odsto mera sprovedeno“, rekla je Tanja Miščević.

Prema njenim rečima, otvaranjem poglavlja Srbija može da pokaže da je jako ozbiljna u sprovodjenju svih obaveza.

„Ovih dana se radi na sprovodjenju posebnog akcionog plana za nacionalne manjine, posmatramo šta rade zemlje u okruženju koje su članice EU“, rekla je Tanja Miščević i dodala da će mehanizam praćenja tog akcionog plana biti uskoro predstavljen.

Dodala je i da se sa Briselom intenzivno razgovara koja se poglavlja mogu otvoriti na sledećoj medjuvladinoj konferenciji u oktobru.

U Briselu bi 19. jula trebalo da budu otvorena poglavlja 23 i 24.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar