U trendu

Srbija povlači ambasadora na konsultacije i šalje protestnu notu Francuskoj

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Francuskoj, čiji je sud danas oslobodio bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja, biti upućena najoštrija protestna nota a da će srpski ambasador u Parizu biti pozvan na hitne konsultacije u Beograd. 

Na konferenciji za novinare posle vanredne sednice vlade, Vučić je rekao da nikome pa ni velikoj Francuskoj neće da dozvoli da ponižava Srbiju, jer to nije pitanje politike, nego se radi o najvišim moralnim principima. 

„Tu se radi o tome da li će neko štititi zločince ili neće. Da li će da poštuje pravila ili neće“, rekao je Vučić i dodao da je o tome razgovarao s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom i da u toku dana očekuje razgovore i sa nekim ambasadorima. 

On je naveo da Srbija nikada neće odustati od rada svojih tužilačkih organa jer je to dužna žrtvama. 

„Ovo danas nije velika pobeda Albanaca, nego velika pobeda zločinaca. Onih koji su mogli da čine najstrašnija nedela… Naša je obaveza da zbog žrtava svoju borbu nastavimo i nećeme prestati i nećemo odustati“, rekao je Vučić. 

On je dodao da će sutra, a najkasnije u roku od tri dana, Srbija svim članicama UN uputiti pismo u kojem će pokazati šta je i koliko uložila u očuvanje bezbednosti. 

Premijer Srbije je podsetio da je pre nekoliko dana upozorio da je došlo do promene ponašanja Albanaca i naglog pominjanja ideje o velikoj Albaniji. 

On je izneo podatak da je 18. aprila u jednoj kući u Gnjilanu bio održan sastanak osobe sa poternice sa liderima nekadašnje OVPBM na kojem je razmatrana aktuelna situacija i mere koje će preduzeti. On je dodao da su Albanci promenili koncept posle 23. decembra u „važnog sastanka u jednoj stranoj zemlji“ i dodao da su srpske službe bezbednosti došle do svih podataka. 

Srbija je od Francuske tražila izrućenje Haradinaja, bivšeg lidera OVK i kosovskog premijera, koga optužuje za ratne zločine na Kosovu 1998. i 1999. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar