U trendu

Srbija šampion unapređenja rodne jednakosti

BEOGRAD – Srbija je ovogodišnji šampion u domenu unapređivanja rodne jednakosti, izjavila je Viktorija Stenli, ekspert Svetske banke za ruralni razvoj i zemljište, čestitavši Republičkom geodetskom zavodu na ostvarenim rezultatima u reformama pravnog okvira, sa ciljem da se poveća broj žena kojima je dostupno vlasništvo nad zemljištem i nepokretnostima.

Ona je naglasila da postoji visok nivo motivisanosti i posvećenosti tom zadatku.

Učestvujući u pilot projektu Organizacije za hranu i poljoprivredu – FAO, izmenama pravnog okvira Srbija je, u oblasti rodne ravnopravnosti, zauzela lidersku poziciju među zemljama Zapadnog Balkana, saopštio je Republički geodetski zavod.

U Zakon o upisu u katastar nepokretnosti i vodova unete su odredbe koje propisuju obavezni upis oba supružnika kao zajedničkih vlasnika nad nepokretnostima stečenim u bračnoj zajednici, pojednostavljen je upis po službenoj dužnosti oba supružnika na osnovu izvoda iz matične knjige venčanih, a na minimum je smanjena taksa za upis supružnika koji su u ugovoru o kupovini navedeni kao suvlasnici nepokretnosti.

Izmene pravnog okvira u vezi sa nepokretnom imovinom sa ciljem da se podrži pristup žena vlasništvu nad zemljištem sprovode se kao deo Agende 2030 Ujedinjenih Nacija za održivi razvoj, koja uključuje 17 ciljeva koji se realizuju kroz 169 zadataka.

Reforme u ovom domenu treba da obezbede ženama jednaka prava u pristupu ekonomskim resursima i doprinesu višem stepenu jednakosti žena u kontroli zemljišta i nepokretnosti i na taj način doprinesu i smanjenju porodičnog nasilja.

Žene kao vlasnice doprinose povećanju ekonomske efikasnosti i ostvarenju brojnih pozitivnih efekata za postizanje drugih ciljeva održivog razvoja kao što su smanjenje siromaštva, bezbednost hrane i dobrobit domaćinstava, društvenih zajednica i država, ističe se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.