U trendu

Srbija što pre da uđe u NATO

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da Srbija treba što pre da uđe u NATO i da ne beži od stvarnosti kada je Kosovo u pitanju.

„Alternativa ulasku u NATO nije neka pacifikovana zemlja od čokolade ili neka nepovrediva neutralnost. Izbor između ulaska i neulaska u NATO je izbor između stabilnog, modernog društva i ruskog geta. Stvari isto stoje i sa kosovskom nezavisnošću“, rekao je Jovanović u intervjuu za portal Autonomija (www.autonomija.info).

Prema njegovim rečima, od stvarnosti beži i aktuelna Vlada Srbije, kao što su od nje bežale i prethodne tri vlade, iako od donošenja teških odluka zavisi ne samo oporavak već i opstanak Srbije.

„Globalni bezbednosni izazovi, jednako kao i naše lokalne nestabilnosti, svakodnevno nas podsećaju da nema drugog načina da obezbedimo trajan mir i stabilnost za Srbiju, isto onako kako su nas to uverile ratne ’90. godine, kad se po kafanama nagađalo kad će i koliko ruskih aviona da stigne u pomoć bratskoj Srbiji iz Rusije, koliko sistema S-300, da bi se na kraju pomoć svela na 40 pijanih, raspevanih kozaka“, kazao je Jovanović.

On je ocenio da Srbija kroz odlaganje rešavanja statusa Kosova pogoršava i položaj srpske manjine koja tamo živi.

„Tako ne samo što komplikujemo naše inače problematične odnose, nego ugrožavamo sopstvenu evropsku budućnost, jer ona prosto ne postoji za zemlje koje ne znaju svoje granice i imaju neraščišćene odnose sa komšijama“, rekao je Jovanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.