U trendu

Srbija ulazi u novu fazu pregovora sa EU

Srpska ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Srbija  spremna za otvaranje pregovora sa EU po poglavljima i dodala da ne očekuje nova uslovljavanja u vezi poglavlja 35 koje se odnosi na Kosovo.

„Poglavlje 35 biće proces koji će ići paralelno s procesom pregovora. To nije zamena za dijalog (s Prištinom), već ćemo kroz poglavje pratiti u kojoj smo meri implementirali odredjene stvari. Ako druga strana bude blokirala dijalog, to neće uticati na poziciju Beograda“, rekla je Joksimovićeva za RTS.

Ona je rekla da način na koji će poglavlje 35 biti formulisano ne treba da koči niti plaši Srbiju.

„Mislim da ni na koji način nećemo trpeti zbog toga, jer smo mi posvećena strana u dijalogu Beograda i Prištine“, navela je ministarka.

Ona je dodala da su uvek važni politički odnosi sa zemljama članica.

„Ovo je važan korak. Ovo je dublja i dinamičnija faza pregovora. Suštinska faza… Srbija je u procesu evropskih integracija. To je proces koji ima svoja pravila. To je pokazatelj da Srbija, vlada i, pre svega, gradjani, ipak podržavaju evropski put“, rekla je Joksimovćeva.

„Mislim da je otvaranje poglavlja važno kao politički signal da su zemlje EU prepoznale Srbiju kao stabilnog partnera“, dodala je ministarka.

Ona je istakla da Srbiju čeka još veći posao.

„Ovo je pravi trenutak kada otvorite paglavlja da se počne nova strategija komunikacija s gradjanima da im se objasni šta je sadržina tih 35 poglavlja i na koji način će kada usvojimo sve standarde, to uticati na poboljšanj životnog standarda, ali i uredjenja društva“, kazala je Joksimovićeva.

Ona je podsetila da je Srbija postavila cilj da do kraja 2018. godine usvoji sve standarde EU.

U Briseluće danas biti održana medjuvladina konferencija na kojoj će biti otvorena poglavlja 32 (o finansijama) i 35 (o Kosovu) u pregovorima o pridruživanju Srbije EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.