U trendu

Srbija uvodi strože mere za migrante ako to urade i ostali

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će Srbija uvesti strože mere po pitanju migranata ako to urade i druge zemlje na balkanskoj ruti.

Na konferenciji za novinare sa slovenačkim ministrom spoljnih poslova Karlom Erjavcom, Dačić je rekao da će Austrija verovatno sutra ili neki naredni dan uvesti strože mere po pitanju migranata i da je logično očekivati da će to uraditi i Hrvatska a zatim i Srbija i Makedonija.

„Niko neće ostati u Srbiji ko nije tražio azil“, rekao je Dačić i dodao da Srbija neće biti sabirni centar.

Kako je rekao, nije reč o tome da ne volimo izbeglice i migrante već o tome da „ne može račun da plaća Srbija ili neka druga zemlja na balkanskoj ruti“.

Dačić se zapitao i zašto niko od migranata ne ide na Kosovo koje je, kako je rekao, „centar demokratije i razvoja i velika prosperitetna teritorija“.   

„Mi smo postupili korektno, ali nismo baš ni glupi… Ipak nećemo biti ništa manje Evropljani od vodećih zemalja Evropske unije”, rekao je Dačić.

„Srbija očekuje od EU da se jasno definiše evropska politika prema ovom pitanju“, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, „važno je da se unapredi saradnja na zapadnobalkanskoj ruti u pogledu blagovremene koordinacije aktivnosti“.

„Ne možemo da dozvolimo da se zaustavi protok izbeglica i migranata i da se napravi kolaps na Zapadnom Balkanu koji bi postao sabirni centar”, naveo je šef srpske diplomatije.

Erjavec je rekao da će, ako Austrija i Nemačka uvedu mere koje znače stroži prijem migranata, to učiniti i Slovenija.

Erjavec boravi u Beogradu povodom pisma koje je premijer Miro Cerar uputio šefu Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru u vezi s rešavanjem migrantske krize.

On je rekao da je juče o pitanju migranata razgovarao i s premijerima Makedonije i Grčke.

„Možemo da očekujemo da će neke države pooštriti kontrolu na svojim granicama što znači da zemlje na balkanskom migracionom putu postanu džep“, rekao je Erjavec.

Ne govoreći o detaljima inicijative iz pisma slovenačkog premijera, Erjavec je izrazio zadovoljstvo što su predlozi danas naišli na podršku srpskog premijera Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova Dačića.

Dačić je rekao da je Srbija prošle godine zbrinula 600.000 migranata, što je 25 ili 26 puta više nego 2014. godine.

Od početka 2016, u Srbiju je ušlo 35.000 iregularnih migranata, što je šest puta više nego u prvih pet meseci prošle godine, naveo je ministar.

Na današnjem sastanku zvaničnici su izrazili zadovoljstvo odnosima Slovenije i Srbije koji su, kako je navedeno, u usponu, a bilo je reči i o ekonomiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar