U trendu

Srbiju nećete da zgazite

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas na Oplencu da građani i vlast moraju da se trude i rade još više, kako bi država ekonomski ojačala i imala snage da se suprotstavi političkim pritiscima.

„Srbiju da zgazite nećete, to vam ja poručujem iz srca Srbije, štitićemo je našim znanjem i pameću“, rekao je premijer na otvaranju mosta u mestu Blaznav pored Topole.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici o kojoj bi sutra, povodom 20 godina od genocida u tom bosanskom gradu, trebalo da raspravlja Savet bezbednosti UN, Vučić je kazao da su u Srbiji poslednjih dana svi svedoci rezolucija kojima oni koji „sebe treba da se stide, stavljaju beleg na Srbe“.

Inicijativu da se donese rezolucija o Srebrenici pokrenula je Velika Britanija.

„A vama Englezi i svima ostalima hvala na prijateljstvu koje ste pokazali, a mi Srbi čuvaćemo sebe i svoj obraz. Mi Srbi smo spremni da se poklonimo tuđim žrtvama, ali nemojte da nas terate da se osećamo poniženo, to nećemo dozvoliti“, istakao je premijer.

Vučić je rekao da se na namere da se Srbija proglasi jedinim krivcem za ratove na prostoru bivše Jugoslavije, treba odgovoriti još napornijim radom i trudom.

„Moramo da radimo još dva puta više da se borimo da napravimo uspešniji ekonomski sistem da bismo imalo još veću snagu da im se suprotstavimo“, rekao je Vučić.

Naglasio je da je Srbija krenula putem oporavka i da sada niko ne može da je zaustavi, pa čak ni nametnuti „politički problemi sa strane“.

„Moj posao je da kada odem sa vlasti, da se neko ne suoči s bankrotom kao što se suočavaju neke druge zemlje danas u Evropi. Srbiju smo od toga spasli, Srbija nije pred bankrotom. Srbija će uskoro biti potpuno zdrava, normalna i finansijski ojačana zemlja koja će da zapošljva svoje ljude. Biće pristojna zemlja onako kako ste sanjali“, rekao je Vučić.

Očekujem dobre poruke od Merkelove

Vučić je rekao i da očekuje dobre poruke prilikom predstojeće posete nemačke kancelarke Angele Merkel, istakavši da je uveren da će ona pohvaliti sprovedene ekonomske reforme u Srbiji. „Očekujem uspešan sastanak sa Merkelovom i dobre poruke za Srbiju.

Uveren sam da će pohvaliti rezultat naših reformi, smanjivanje fiskalnog deficita i uspehe u ekonomskoj sferi“, rekao je Vučić novinarima u Topoli. Premijer je dodao i da očekuje dalje podsticaje za dijalog sa Prištinom u Briselu.

„Već 9. jula idem u Brisel da razgovaram sa šefom evropske vlade i Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom. Videćemo da li će biti susreta sa prištinskom delegacijom“, naveo je Vučić i dodao da očekuje da dolazak Merkelove bude mnogo drugačiji kada je reč o političkim porukama u odnosu na njen dolazak 2011. godine.

Brine me što nam je porastao javni dug zbog pada evra

Vučić je izjavio da je zbog pada evra, što je posledica rezultata referenduma u Grčkoj, javni dug Srbije u toj valuti povećan.

„Kada je reč o referendumu u Grčkoj, to je volja naroda u toj zemlji, ali brinem zato što je evro pao za 1,5 odsto, što nam povećava javni dug u evrima iako ni dinara nismo uzeli“, rekao je Vučić.

Upitan kako komentariše poruke političkih protivnika da je „ne“ u Grčkoj poraz politike Vlade Srbije, Vučić je rekao da su onome ko misli da je to poraz, potrebne „ne samo naočare, već i debela sočiva“.

„Poraz moje politike je to što u Srbiji ne čekate u redovima ispred bankomata, što imate redovnu isplatu penzija i plata, što Srbija nije pred bankrotom, što je ovde sve stabilno. Plašim se da su izgleda ovde nekome potrebne naočare, a bogami i debela sočiva“, naveo je Vučić.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar