U trendu

Srpski službenici bili bi oslobodjeni da nisu poginuli

Premijer Aleksandar Vučić potvrdio je danas da su službenici ambasade Srbije u Libiji, Sladjana Stanković i Jovica Stepić, koji su u novembru 2015. godine oteti u Sabrati, stradali u američkom bombardovanju tog libijskog grada.

„Ono što je naša služba mogla da utvrdi sa stoprocentnom sigurnošću jeste da su oni stradali u vazdušnom udaru, od eksplozija. Očigledno je reč o američkim bombama, gadjali su položaje Islamske države i islamista bliskih njima“, kazao je Vučića na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je ocenio da je ovo „veoma tužan i težak dan“ za Srbiju kao i da će tela stradalih biti dopremljena u Srbiju u ponedeljak u kasnim popodnevnim satima.

„Ujedinjeni smo u bolu i tuzi. Upućujem u ime Vlade Srbije i svoje ime, izraze najdubljeg saučešća porodicama stradalih“, kazao je premijer.

Prema njegovim rečima, u Libiji se trenutno nalazi 250 državljana Srbije koje je Vlada Srbije više puta u prethodnim mesecima „molila“ da napuste tu zemlju.

„Za otmicu je najogovorniji Ahmed Abaši, pripadnik porodice koja se bavi otmicama. On nije pripadnik Islamske države, ali saradjuje sa njima, a lice koje stoji iza te porodice je mnogo ozbiljnije, ali ne smem da izgovorim njegovo ime da ne bi ugrozio živote naših državljana u Libiji i Tunisu“, rekao je Vučić.

Kako je naveo, ta osoba je imala negativan stav prema Srbima jer je bio izraziti borac protiv režima Moamera Gadafija.

„Koliko je opasno to lice vidi se po tome što je otelo 700 Tunižana da bi izdejstvovalo puštanje tri pripadnika svoje službe“, kazao je premijer, dodavši da je jedna libijska milicija ponudila vlastima Srbije zajedničku akciju spasavanja otetih službenika ambasade.

„Ponudili su nam operaciju u kojoj bi učestvovalo 1.000 njihovi ljudi i deset naših operativaca. Ipak, zaključili smo da bi takva operacija ugrozila živote talaca, učesnika u akciji, ali i drugih naših državljana koji bi mogli da postanu meta Islamske države“, kazao je Vučić, dodavši da su državni organi veoma profesionalno obavili svoj posao u ovom slučaju.

On je ocenio da je reč o „prvoj velikoj talačkoj krizi“ sa kojom se Srbija suočila kao i da bi oteti službenici ambasade bili oslobodjeni da nisu ubijeni u američkom bombardovanju.

Premijer je dodao da će predložiti zatvaranje ambasade Srbije u Libiji, kao i će se razgovarati o situaciji u Tunisu i drugim zemljama kako se slične stvari ne bi dogadjale srpskim državljanima tokom leta.

Upitan kako će ovaj slučaj uticati na odnose Srbije i SAD, Vučić je kazao da nije spreman da zaoštrava odnose sa Vašingtonom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.