SRS: Beograd hitno da povuče potpis sa Briselskog sporazuma i pristupi ODKB

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Miljan Damjanović pozvao je danas vlasti u Srbiji da pod hitno povuku potpis sa Briselskog sporazuma i da otpočnu pregovore o pristupanju Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), koju predvodi Rusija. 

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, Damjanović je rekao da je pristupanje ODKB neophodno jer su svi susedi Srbije ili već u NATO ili se spremaju da postanu članice tog vojnog saveza. 

Funkcioner SRS je ocenio da bi pristupanje ODKB za duže vreme rešilo pitanje vojne bezbednosti Srbije. 

Prema njegovim rečima, ovo je poslednja prilika i da premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić shvate da je potrebno da se hitno povuče potpis Beograda sa Briselskog sporazuma.

Damjanović je dodao da Briselski sporazum nije pravno obavezujući akt, već politički, ali da je i takav izazvao političke posledice, što Srbija ne sme da dozvoli jer se radi o dokumentu koji nije u skladu s Ustavom. 

„Jedino normalno rešenje je da Vlada Srbije po hitnom postupku donese odluku da se povuče potpis sa sporazuma. Ukoliko zaista nije uslov Nemačke, SAD i Velike Britanije da Kosovo do kraja aprila dobije stolicu u UN, šta je onda problem? Zašto se o temi Kosova za ove dve godine nijednom nije raspravljalo u plenumu?“, upitao je Damjanović.

On je dodao da SRS ima informacije o tome da će Srbija imati „strašne konsekvence ukoliko se do kraja aprila ne odrekne politike sedenja na dve stolice“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike