U trendu

SRS traži iseljavanje Egzita sa tvrdjave i prekid budžetskog finansiranja tog festivala

Predsednik poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštini Vojvodine Djuradj Jakšić založio se danas za hitno iseljavanje festivala Egzit sa Petrovaradinske tvrdjave, kao spomenika kulture, i za momentalni prekid finansiranja tog, kako je ocenio, visokoprofitnog poduhvata.

„Egzit je festival droge, koji promoviše zapadnjačku supkulturu. Za vreme trajanja ovoga festivala u Novom Sadu ima više narkotika nego u čitavom Avganistanu. Po raznim osnovama ova privatna firma svake godine zgrće desetine miliona iz budžeta sa svih nivoa vlasti, a ne polaže nikome račun“, naveo je Jakšić na konferenciji za novinare.

Kako se navodi u saopštenju, Jakšić je ocenio da umesto milionskih iznosa koji se daju Egzitu taj novac treba usmeriti na finansiranje institucija i manifestacija koje baštine i promovišu istoriju, tradiciju i kulturu srpskog naroda i nacionalnih manjina koje žive na prostoru Srbije.

Jakšić je rekao da nigde da svetu ne postoji primer da se na izuzetno vrednom spomeniku kulture, poput Petrovaradinske tvrdjave, održava festival koji okuplja nekoliko desetina hiljada ljudi, zato što manifestacija takvog tipa ugrožava fizički opstanak samog spomenika kulture.

„Umesto da Petrovaradinska tvrdjava puni budžet Novog Sada, grad na godišnjem nivou izdvaja milione za njeno održavanje, dok je besplatno ustupa privatnoj firmi ‘Egzit doo’, koja nikome u Srbiji ne polaže račune, a finansira se iz budžeta. SRS apeluje na nadležne državne organe da se urazume i dozovu pameti, da se prekine finansiranje Egzita i da se ovaj festival izbaci sa Petrovaradinske tvrdjave“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.