U trendu

SSP: Šarčević da podnese ostavku, Brnabić da oformi komisiju koja će uvrditi propuste

Stranka slobode i pravde (SSP) zatržila je danas od ministra prosvete Mladena Šarčevića da preuzme odgovornost zbog afere tokom polaganja male mature i podnese ostavku, a da premijerka Srbije Ana Brnabić oformi mešovitu radnu grupu koja će u najkraćem roku obavestiti javnost o propustima.

„Od predsednika Srbije Aleksandra Vučića zahtevamo da obuzda svoje jurišnike koji su prvo sudski gonili studente, zatim hapsili srednjoškolce, a sada medijski satanizuju osnovce“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da Šarčević nije uradio ništa da od napada političara iz vladajućih stranaka zaštiti decu koja su protestovala protiv nepravde i ocenjuje da ministar prosvete i „njegovi mentori“ pokušavaju politizacijom da skrenu pažnju sa „nesposobnosti“ države da sačuva testove.

„Umesto izvinjenja maturantima i njihovim porodicama, Šarčević odgovorne traži medju roditeljima, političarima iz opozicije i zaposlenima u štamparijama. Za takve jeftine spinove dobio je podršku od predsednice Vlade u kojoj sedi više ministara sa akademskim zvanjima stečenim na sumnjiv način, kao i od Aleksandra Vučića koji ga je i postavio za ministra“, naveo je SSP.

Polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita za učenike osmih razreda odloženo je preventivno jer su se na društvenim mrežama pojavili testovi pisani rukom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.