Šta Priština slavi 11 godina posle proglašenja nezavisnosti?

BEOGRAD – Vlasti u Prištini najavljuju trodnevno slavlje povodom 11 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti južne srpske pokrajine, ali ni program svečanosti, pompezno najavljen za 16. 17. i 18. februar, ne može prikriti činjenicu da Priština slavi „svoj dan“ u nimalo relaksiranoj unutrašnje političkoj situaciji, ali i nimalo „komfornoj“ međunarodnoj poziciji.

Najveći prijatelj, tvorac i zaštitnik kosovske nezavisnosti, SAD su ozbiljno ljute na svoje kosovske prijatelje zbog toga što „ne obraćaju pažnju na njihove zahteve“, odnosno što neće da ukinu taksi Srbiji i Bosni i Hercegovini, što, kako je navedeno u pismu Metju Palmera Tačiju, Haradinaju i Veseljiju, „podriva sposobnost SAD da nastave saradnju sa Prištinom na širokom planu zajedničkih ciljeva“.

Da je to upozorenje bilo ozbiljno demonstrirano je otkazivanjem posete generala Ora iz Nacionalne garde Ajove, koja je bila planirana upravo u dane predstojećih svečanosti u Prištini, uz poruku da će izostati razgovori o bilateralnoj bezbednosnoj saradnji, ali da će SAD preispitati i obim “drugih aspekata saradnje“.

Nekako istovremeno uz ovo pismo stigao je, pre neki dan, i izveštaj Analitičkog odeleljenje Evropskog parlamenta u kome se pragmatično zaključuje:

„Puno priznanje Kosova i njegovo članstvo u većini međunarodnih institucija i dalje je vrlo daleko, iako je preko100 zemalja, uključujući 23 zemlje članice EU, priznalo Kosovo“.

Spisku frustrirajućih činjenica po Prištinu valja dodati i aktivnosti srpske međunarodne politike, a to je da je u poslednje vreme čak 13 zemalja povuklo priznanje, a samo jedna nova drzava priznala nezavisno Kosovo, te da je ponovo propao njihov pokušaj učlanjenja u Interpol, uz isto odstojanje, odnosno udaljenost od članstva u UNESCO, koliko su to bili i proteklih godina.

Jedan od ozbiljnih udaraca za “državu“, koja na ulozi žrtve baštini „pravo“ na svoju nezavisnost, i za njene vlasti, koje su samozadovoljno čekale mirnu i prosperitetnu budućnost, jeste i to što je Specijalni sud za Kosovo oživeo i počeo da poziva u Hag, neke od „tvoreca kosovske nezavisnosti“.

Za sada su pozive dobili neki ratni komandanti pripadnici UCK, kako spekulišu mediji, na spisku ih je čak stotinjak, a pitanje koje visi kao Damoklov mač nad Tačijevom i Haradinajevom glavom je – hoće li se i njihovo ime naći na tom spisku.

Uz sve to, vlasti u Prištini nisu uspele da realizuje obećanja data građanima o bezviznom režimu.

Na političkoj sceni su velike unutrašnje podele po pitanju taksi, budućnosti pregovora, konačnog rešenja…

A, pola miliona evra, koliko je vlada izdvojila za proslavu proglašenja nezavisnosti, novi jarboli i zastave, postrojavanje garde, gostovanja „Deklaracije o nezavisnosti“ u sedam gradova… neće promeniti činjenicu da samoproglašena država Kosovo, ni posle više od decenije, nije međunarodni pravni subjekat.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike