U trendu

Šta su Vučić i Putin rekli na početku razgovora? (video)

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je pri susretu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je zadovoljan što će moći da razmotre čitavu lepezu pitanja.

Predsednik Vučić je, uz opasku da u međunarodnim odnosima ništa ne traje kraće od zahvalnosti, ukazao da srpski narod nikada neće zaboraviti mnogo puta iskazanu podršku Rusije.

„Veoma mi je drago što ste u Moskvi i to povodom koji je veoma značajan i za Rusiju i za Srbiju, povodom završetka Drugog svetskog rata ili Velikog otadžbinskog rata kako ga mi zovemo“, rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, u istorijskom sećanju dva naroda bezuslovno su sačuvane slavne stranice istorije Srbije i Rusije, koje su se zajednički borile protiv zajedničkog neprijatelja.

„Ove godine se obeležava i 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije. Robna razmena između naših zemalja prošle godine je porasla 23 odsto i veoma sam zadovoljan što večeras možemo, pre sutrašnjih svečanosti, da u neformalnoj atmosferi razgovaramo o čitavom kompleksu naših odnosa“, zaključio je Putin.

Predsednik Vučić je rekao da se Srbija pokazala kao veoma pouzdan partner Ruske Federacije i da u trenucima koji nisu uvek bili laki za Rusiju nikada nije išla protiv interesa Rusije i ruskog naroda.

Vučić je zahvalio na toplom prijemu i čestitao Putinu na izvanrednoj pobedi na predsedničkih izborima, te poželeo mnogo uspeha u radu.

„U ime građana Srbije zahvalio bih se na podršci koju uvek ste pružali Sbriji u teškim trenucima. Kao što znate, u međunarodnim odnosima ništa ne traje kraće od zahvalnosti, ali srpski narod nikada neće zaboraviti vašu podršku ni 2015. kada ste najstradalniji narod na Balkanu spasiili od žiga genocidnog naroda, stavljajući veto na birtansku rezoluciju, ali i mnogo puta pomažući nam da sačuvamo teritorijalni integritet i suverenitet“, istakao je on.

Vučić je izrazio zadovoljstvo zato što je obim trgovinske razmene samo u prva tri meseca ove godine uvećan za 10 odsto u odnosu na dobru 2017. godinu.

Srbija će čuvati svoju nezavisnost, vojnu neutralnost i neće postati član NATO, niti bilo kog drugog vojnog saveza“, naglasio je on.

Izrazio je nadu da će dve zemlje imati priliku da uvećaju i poboljšaju saradnju u svim oblastima u narednom periodu.

Vučić i Putin su potom razgovore nastavili iza zatvorenih vrata, u četiri oka, a nastaviće ih tokom radne večere.

Predsednik Srbije će s Putinom sutra prisustvovati Vojnoj paradi povodom proslave Pobede nad fašizmom

Predsednik Srbije će sa svojim ruskim kolegom, posle Parade, položiti venac na spomenik Neznanom junaku, a potom i cvet na spomen ploče gradova heroja.

Takođe predsednik Srbije prisustvovaće i prijemu u Velikom kremljanskom dvorcu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.