U trendu

Šta zaista znači otvaranje poglavlja 6 i 30?

Šta se zaista krije iza činjenice da je Srbija, rečnikom evropske administracije, otvorila poglavlja 6 i 30 u pregovorima sa EU?

Široj javnosti i nije najjasnije šta se krije iza te formulacije, pa i „objašnjenja“ da to znači usklađivanje ovdašnjih pravila poslovanja sa onim u zemljama EU, ali je za trgovinski i preduzetnički sektor to signal da će, na primer, i u Srbiji biti na snaži obaveza plaćanja u roku do 30 dana, umesto što se, kao sada, na isplate čeka i po 150 dana.

Poglavlje 6, naime, odnosi se na pravo privrednih društava, a Srbija će, kroz pregovore sa EU, usklađivati svoje propise koji se odnose na prava i obaveze upravljanja i poslovanja preduzeća sa onim na evropskom nivou, među kojima je i pomenuta direktiva o plaćanjima, koja bi trebalo značajno da ubrza isplate u trgovinskim transkacijama.

Veliku korist od toga imaće posebno mala preduzeća i proizvođači koji će moći bržim prilivom isplata da brže obnavalju svoju prozvodnju.

Poglvalje 6 doprineće, prema stručnjacima, stvaranju poslovnog okruženja, koje će biti usklađeno sa evropskim standardima i kao takvo privući dodatne strane i domaće investicije u Srbiju.

Kada je reč o poglavlju 30 koje se odnosi na ekonomske odnose sa inostranstvom, Srbija će otvaranjem tog poglavlja početi pripreme za ulazak u evropski trgovinski blok, što je jedan od najvećih trgovinski blokova na svetu.

To će se u velikoj meri odraziti na trgovinski potencijal Srbije, koja će na taj način biti u poziciji da trguje sa celim svetom.

Istovremeno, usklađivanje ekonomskih odnosa sa inostranstvom podrazumeva da Srbija pruhvatajući evropske zajedničku trgovinsku politiku više ne bi mogla da ima sopstvene bilateralne i bescarinske sporazume sa trećom zemljama, kao što ih, na primer, sada ima sa Rusijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.