U trendu

Stamatović: Presuda Mladiću uperena protiv celog srpskog naroda

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije (ZS) Milan Stamatović ocenio je danas da je presuda Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom „presuda protiv celog srpskog naroda“ i pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „konačno uzme u zaštitu sopstveni narod i državu“.

Stamatović je u saopštenju ocenio i da je „jedina dobra stvar u presudi što nije uspeo pokušaj Izbetbegovićevih fundamentalista da u Mladićevu, ali i kolektivnu krivicu Srba pripišu i izmišljeni genocid u još sedam opština na području BiH“.

„General Mladić je branio i odbranio srpski narod od najezde stranih plaćenika, islamskih džihadista i ozloglašenih vojnih formacija BiH koje nisu marile ni za stare i nemoćne a Vojska Republike Srpske nije vodila osvajački već odbrambeni rat, braneći sopstvena ognjišta, imanja i nevine ljudske živote“, naveo je predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije.

Stamatović je upitao i kako je moguće da su „svi zločinci iz redova bošnjačkog i hrvatskog naroda, uključujući i najpoznatijeg medju njima, muslimanskog vojnog komandanta Srebrenice, Nasera Orića, oslobodjeni u tom isto Tribunalu“.

Haški tribunal ranije danas je prvostepeno osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH.

General Mladić (74) proglašen je krivim za genocid nad „nekoliko hiljada“ Muslimana iz Srebrenice; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce „plavih šlemova“ UN, 1992-95.

Tribunal je Mladića oslobodio krivice po prvoj tački optužnice koja ga je teretila za genocid u šest drugih opština u BiH. ;Po preostalih 10 tačaka optužnice Mladić je proglašen krivim.

Osudjen je za genocid u Srebrenici, kao i za zločine protiv čovečnosti u 15 bosanskih opština: progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje. Tribunal je utvrdio Mladićevu krivicu i po četiri tačke optužnice za kršenje zakona i običaja rata: ubistva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.