U trendu

Stamatović: Vlastima su bliži Brisel i Vašington od većinske volje srpskog naroda

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije Milan Stamatović kritikovao je danas izjavu premijerke Ane Brnabić da je Srbija po vojnoj saradnji bliža SAD i NATO-u nego Rusiji, i dodao da je više nego jasno da su aktuelnoj vlasti bliži Brisel i Vašington od većinske volje srpskog naroda.

„Režim nema podršku gradjana Srbije za ovakvu antirusku politiku koja se vodi pod firmom navodne ‘vojne neutralnosti’ nego, naprotiv, gradjani, skoro aklamativno, smatraju da Srbija mora i ekonomski i politički, ali i vojno da se približava Rusiji“, naveo je Stamatović u pisanoj izjavi.

On je kritikovao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog toga što „nije ni zucnuo“ na nedavni pokušaj NATO-a i Ustavnog suda BiH da otme vojnu imovinu Republike Srpske niti se usprotivio tvrdnjama dela zvaničnog Sarajeva da BiH, uprkos protivljenju srpskog entiteta, ide ka NATO-u.

„Zdrava Srbija upozorava Vučića da prestane politički da mešetari i igra na kartu srpskih podela po ovom pitanju, nego da ima obavezu da bezrezervno stane iza predloga predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da i Skupština RS donese deklaraciju o vojnoj neutralnosti, što je suveren stav srpskog naroda s obe strane Drine“, naveo je Stamatović.

On je ocenio da je takvo ponašanje utoliko opasnije s obzirom da je zvanični Beograd, kako je naveo, direktnim mešanjem u izborni proces u Crnoj Gori na strani antisrpskih političkih snaga pomogao zvaničnoj Podgorici da bez referenduma i protiv volje gradjana udje u NATO.

„Takodje, i nedavno ponašanje Beograda kao ‘slona u staklarskoj radnji’, prilikom nedavnih dogadjaja u Makedoniji, idu u prilog sumnji da, i u ovom slučaju, Vučićev režim pomaže NATO-u da u svoje članstvo što pre usisa i BJR Makedoniju“, rekao je Stamatović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar