U trendu

Štampa: Izbori u martu ili aprilu, septembru ili na 2020?

BEOGRAD – Beogradska štampa od četvrtka spekuliše da bi vrh SNS-a do kraja februara trebalo da odluči da li će se ići na vanredne izbore krajem marta ili početkom aprila, možda u septembru, ili će biti održani u redovnom terminu na proleće sledeće godine.

„Novosti“ pišu da će konačna odluka o tome da li će se ići na vanredne izbore ili na redovne na prolece sledeće godine biti doneta krajem februara, kada treda da budu održane sednice Predsedništva i Glavnog odbora SNS-a.

Prema informacijama lista, planirano je da do okupljanja vrha naprednjaka dođe kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić završi kampanju „Budućnost Srbije“, u kojoj obilazi zemlju i razgovara s građanima.

„Srpski telegraf“ piše da se vrh vladajuće stranke „lomi“ oko dva datuma za izlazak na izbore i saznaje da je Srbija za nijansu bliža izborima u septembru.

Mogućnost da se na birališta izađe na proleće, u marti ili aprilu, nije odbačena, ali je manje realna, navodi ist.

„Prevremeni izbori najviše zavise od situacije na KiM i zato treba meriti više puta pre nego što se donese konačna odluka. Zapad želi da što pre stavi tačku na ovo pitanje, a tu su i tenzije s Prištinom na dnevnom nivou po svim pitanjima“, kažu upućeni sagovornici lista.

Kako napominju, druga ključna stvar je to što opozicija na protestima dovodi u pitanje legitimitet vlasti SNS-a i Aleksandra Vučića, a najbolji način da se reše dileme jeste izlazak na izbore i provera narodne volje.

Osim KiM i zahteva opozicije, treba uzeti u obzir i pritiske iz regiona, međunarodne odnose, kao i unutrašnje investicione procese, pa će naprednjaci o tome detaljno razgovarati u naredne dve-tri nedeljhe, piše ST.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike