Stanković: Albanci sa juga Srbije nisu tema u Briselu

BEOGRAD – Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković kaže da je političkim predstavnicima Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe nebrojeno puta rečeno da nisu tema razgovora u Briselu kao i to da su oni građani Srbije koji svoje probleme treba da rešavaju u srpskim institucijama.

Povodom izjava političkih lidera Albanaca iz tih mesta datih juče u Prištini nakon sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem Stanković je upozorio da teška retorika dovodi u zabludu obične ljude.

„Kada tako lako kažete da ste najdiskriminisanija nacija, onda sigurno znate da ta teška retorika uvek upozorava na problem i loše kvalifikuje državu u kojoj živite. Kada kažete da bi vam bilo negde drugo bolje, morate da budete svesni koju političku igru igrate i za koga, kao i šta možete da dobijete, a šta da izgubite. Morate biti svesni i kako se vaše reči reflektuju kod građana Srbije“, rekao je Stanković.

Dodao je da Albanci moraju da znaju da u Srbiji imaju poseban tretman jer Srbija poštuje Ustav, zakone i konvencije o pravima nacionalnih manjina i ulaže u te tri opštine i sredstva i napore kako bi građani što bolje živeli.

Ocenio je da svaki lider mora da vodi računa o građanima i tome da ne podiže tenzije.

Stanković navodi da je juče na konferenciji za novinare od jednog predstavnika Albanaca iz Preševa čuo da ideja o granicama nije Tačijeva nego njihova iz 1992, a da je upravo od tog političara 2016. čuo da kaže da je vreme da se stavi tačka na priče o promenama granica i da Preševo i Bujanovac svoju budućnost treba da traže u okvirima Srbije.

Albanci će, kako je dodao, bez obzira na sve u Srbiji imati saradnika.
„Svi politički lideri iz Preševa, Bujanovca i Medveđe veoma dobro znaju da je najveći problem nezaposlenost“, rekao je i dodao da će Koordinaciono telo nastaviti da radi na unapređenju žživota tih ljudi.

Predsednik Koordinacionog tela istakao je da je u te tri opštine juga centralne Srbije bezbednost stabilna, da nema međunacionalnih i drugih sukoba i tenzija, rečeno je u saopštenju.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    KOORDINATOR ZA ZANOŠENJE M… U KRIVINI, KUŠ, ČUTI I URADI NEŠTO DA IH NEMA U SRBIJI. MNOGO SI G…, VIDI TI SE PO FACI…………………

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike