U trendu

Stanković: Kampanja za savete manjina pooštrila retoriku

BEOGRAD – U atmosferi kampanje za izbor saveta nacionalnih manjina, pooštrava se retorika i iznose informacije o stanju na jugu centralne Srbije koje nemaju nikakvo uporište u stvarnosti, izjavio je Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

U intervjuu za „Večernje novosti“, on je, upitan koliko su ti izbori podgrejali atmosferu, rekao: „Sigurno da jesu“.

„Trenutno je u biračkim spiskovima oko 38.000 Albanaca sa pravom glasa, a očekujemo da će ih još biti upisano. Logična je želja učesnika da dobiju podršku što više pripadnika svog naroda, ali u toj kampanji ne sme da se stvara atmosfera koja će remetiti normalan život građana u tim opštinama“, napomenuo je Stanković.

On je ukazao i da Nacionalni savet Albanaca godišnje dobija 14 miliona dinara, a tu je i mogućnost zapošljavanja na raznim položajima i okviru nacionalnog saveta.

Na konstataciju „Novosti“ da se Albanci žale da ne mogu da ostvare sve što je zakonom propisano, Stanković poručuje: „Neka izađu sa konkretnim podacima šta je to što im Ustav Srbije i propisi o nacionalnim manjinama omogućavaju, a ne dobijaju.“

Upitan zašto se Albanci sa juga Srbije onda uporno okreću ka Prištini i Tirani, on kaže da za to ne vidi nijedan opravdan razlog da se bilo koji problemi, ukoliko ih ima, rešavaju na drugom mestu,osim u okvoru nadležnih organa Srbije.

On je, takođe, rekao da nema nikakve paralele između situacije na jugu Srbije i severa Kosova.

„Albanci sa juga ostvaruju garantovana prava, a o KiM se vode pregovori u Briselu“, dodao je Stanković.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike