Stanković: Neće biti sukoba na jugu Srbije

BEOGRAD – Jugu centralne Srbije ne preti nikakav oružani sukob, izjavio je predsednik koordinacionog tela Zoran Stanković i kategorički tvrdi da rata na tom prostoru neće biti uprkos stalnim najavama.

Ovako predsednik koordinacionog tela za Preševo. Bujanovac i Medveđu za Novosti od srede komentariše situaciju i podizanje tenzija u javnosti, a nakon vesti da su Albanci iz te tri opštine zatražili da skupština u Prištini donese rezoluciju kojim bi podržala njihov zahtev za pripajanje Kosovu.

Stanković u intervjuu Novostima napominje da srpske bezbednosne strukture dobro obavljaju svoje dužnosti, i podseća da priče o pripajanju potenciraju „neki koji se pozivaju na nelegalni referendum iz 1992“, ali podseća i da su oni izgubili izbore u sve tri opštine.

„Narod im je pokazao šta misli, a ta nesigurnost, koja se potencira i u medijima, donosi štetu jer sprecava dolazak investitora, koji traže političku i bezbednosnu stabilnost“, kaže Stanković.

Napominje i da je termin „preševska dolina“, koj potenciraju u priči o pripajanju kosovski predsednik Hašim Tači i neki predstavnici Albanaca sa juga centralne Srbije, u stvari politički, a da u geografskom, administrativnom ili bilo kom drugom smislu, taj termin ne postoji.

„Opštine Bujanovac i Preševo pripadaju Pčinjskom okrugu, a Medveđa Jablaničkom“, podseća Stanković i dodaje da su Albanci za taj deo Srbije prvo koristili termin „istočno Kosovo“, a posle oružane pobune 2000/01. promenili su ga u „preševska dolina“.

Kaže da se u međuvremenu ta termin odomaćio čak i kod nekih ljudi na državnim funkcijama, zbog čega upozorava da se mora veoma dobro proučiti termini koji se upotrebljavaju.

Stanković navodi i da su u Medveđi Srbi dominantno stanovništvo, a da je u Preševu obrnuto, te da preciznih podataka nema, jer su 2011. Albanci odbili da učestvuju u popisu.

„Mi smo s ekspertima iz Amerike, Britanije i Makedonije uradili procenu stanovništva , ali ne i etničke strukture, jer za nas ona nije ključna. Poenta našeg rada je da svim građanima u ovim opštinama omogućimo da žive bolje i da ostvare svoja prava“, poručuje.

Upitan da li je tačna tvrda da Albanci i Srbi ne mogu da žive jedni s drugima, ali da morau da žive jedni pored drugih, Stanković navodi da od kad je na funkciji u Koordinacionom telu nije bilo međunacionalnih incidenata, a da je trenutno u sve tri opštine na vlasti koalicija srpskih i albanskih stranaka.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    Stankovicu, da li se osecas odgovornim sto nista ne preduzimas protiv osoba koja rade na rusenju Ustavnog poretka drzave. Nisu li te osobe u blizoj tvojoj ingerenciji kao Predsenuk nekog koordinacionog tela za … odakle oni preduzimaju ovakve protivustavne korake. Najlakse je cutati i zabijati glavu u pesak a za to vreme drugi rovare protiv celovitisti drzave. Posao koji radite je sigurno dobro placen ajos je bolji kad nista ne radite. Pokrenite institucije ove drzave (ako postoje) i ödradite ono zasto ste imenovani.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike