najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Stefanović Kovaču:Hrvatske vlasti moraju da se odreknu ustaške prošlosti

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da bi hrvatskim vlastima bilo mnogo bolje da se odreknu ustaške prošlosti i pognu glave pred nevinim srpskim žrtvama, nego što slave najstrašnije zločine i logore koje pamti Evropa.

Stefanović je u saopštenju kojim je odgovorio ministru spoljnih poslova Hrvatske Miru Kovaču, rekao da je zastrašujuće što bilo ko negira užasne zločine nad srpskim narodom koje je sprovodila ustaška NDH u Drugom svetskom ratu.

Kako je naveo, predsednik srpske Vlade Srbije Aleksandar Vučić upozorio je na to da ne sme da se zaboravi najveći zločin nad Srbima u Drugom svetskom ratu, kada su u nacističkoj NDH maljevima, noževima i budacima ubijani Srbi samo zato što su bili drugačije vere i nacije.

“Ne sme se zaboraviti postojanje logora za decu Sisak i Jastrebarsko, gde su ubijene desetine hiljada mališana, samo zato što su deca Srba. Ne smeju se zaboraviti stradanje, ubijanje, mučenje i prisilno pokatoličavanje stotina hiljada Srba koji su živeli na prostoru tadašnje nacističke tvorevina poznate kao NDH”, naveo je Stefanović.

On je kazao da je potpuno neverovatno da bilo koji predstavnik hrvatske vlasti na bilo koji način brani, opravdava ili relativizuje ove monstruozne zločine koji su počinjeni nad srpskim narodom.

Još više zabrinjava što im smetaju reči premijera Aleksandra Vučića da Srbija više nikada neće dozvoliti da se Srbi istrebljuju, bacaju u jame i plaše koljača i ubica, dodao je on.

“Očigledno neke plaši i zabrinjava napredak i jačanje naše zemlje, pošto je samo snažna Srbija garant stabilnosti u ovom delu Evrope. I samo takva Srbija i njena vlada mogu da garantuju da se zločini počinjeni nad Srbima više neće ponoviti”, naveo je Stefanović u odgovoru Kovaču.

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je ranije danas da istup srpskog premijera Aleksandra Vučića, kojim je Hrvatsku optužio za obnovu ustaške ideologije i poručio da Beograd nikada više neće dopustiti novu Oluju, predstavlja nastavak politike “Velike Srbije iz 90-ih godina” u kojoj je, kako je rekao, Vučić i lično učestvovao.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike