U trendu

Stefanović: Srbija pouzdan partner u borbi protiv kriminala

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je na Brdu kod Kranja da je Srbija pouzdan partner u svim regionalnim i evropskim aktivnostima usmerenim na borbu protiv kriminala i suzbijanje bezbednosnih izazova, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Stefanović je tokom predsedavanja sastanku Komiteta ministara Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi rekao da Srbija pruža pun doprinos primeni odredbi Konvenciji, koja je dale pozitivne razultate, izmedju ostalog, i u oblasti  suzbijanju iregularnih migracija.

Kao odličan primer praktične primene Konvencije, Stefanović je naveo Memorandum o razumevanju koji su 2015. godine potpisale Austrija, Srbija, Madjarska i Makedonija u cilju zajedničke borbe protiv ireguralnih migracija.

„Memorandum predvidja zajedničke patrole na srpsko-madjarskoj, srpsko-makedonskoj i makedonsko-grčkoj granici i formiranje zajedničkih istražnih timova“, podsetio je Stefanović i dodao da je taj dokument omogućio primenu konkretnih mera koje su doprinele većoj bezbednosti država potpisnica.

Stefanović je kazao da i dalje postoji niz oblasti koje zahtevaju dodatnu pažnju i potrebu za daljim radom na primeni Konvencije i kao važnu oblast na kojoj treba raditi izdvojio automatsku razmenu DNK podataka, daktiloskopskih podataka i podataka o registrovanim vozilima.

Prema njegovim rečima, u skladu sa odlukom Komiteta ministara eksperti zemalja ugovornica tokom prošle godine pripremili su Nacrt multilateralnog sporazuma u tim oblastima po ugledu na Prumske odluke EU.

„Imajući u vidu da je glavni spoljno-politički cilj Republike Srbije članstvo u Evropskoj uniji, mi u celosti podržavamo ovu aktivnost i saglasni smo da se do kraja ove godine organizuje pripremni sastanak i počnu zvanični pregovori“, rekao je Stefanović.

Ministar je istakao da Srbija pruža punu podršku radu Sekretarijata Konvencije i da će u skladu s raspoloživim kapacitetima razmotriti mogućnost ponovnog upućivanja oficira za vezu u to telo, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.