U trendu

Stefanović: Srbija šalje dodatne policijske snage na granicu sa Mađarskom

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović saopštio je danas da će uputiti dodatne policijske snage na granicu sa Mađarskom kako bi bili sprečeni dalji napadi na mađarsku policiju, kao i da je Srbija uputila protestnu notu Mađarskoj zbog upotrebe suzavca protiv migranata koji je zahvatio i deo teritorije Srbije.

„Cilj je da se spreče dalji napada na mađarsku policiju sa naše teritorije i da se na human i pristojan način odvoje  migranti od ograde i mađarske policije. Učinićemo sve da incidenata više ne bude, ali voleli bismo i kada bi mađarske kolege manje agresivno postupale prema migrantima. Tada bi situacija bila lakša za kontrolu“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Ministar je kazao da sa mađarskim kolegama pregovara u cilju uspostavljanja potpunog mira i stabilnosti u graničnom pojasu i kako se incidenti sa bacanjem suzavca i upotrebom vodenih topova ne bi ponovio.

„Želimo da sprečimo i izbegnemo da migranti napadaju mađarsku policiju sa naše teritorije upotrebljavajući kamenice i zapaljene gume, jer to nije u duhu dobrih odnosa koje imamo sa Mađarskom, a naravno, i u skladu sa pozitivnim propisima,  ne želimo da dozvolimo da neko sa naše teritorije napada organe druge države“, dodao je Stefanović.

Stefanović je kazao da Srbija od Evropske unije (EU) očekuje odgovor za rešenje ove krize i da je to nešto na čemu insistira, jer ne može sama da se nosi sa ovim problemom. 

„Od Evrope očekujemo odgovor, kako ćemo ovaj problem zidova, žica, nasilja, rešiti što pre, jer je to ne samo u interesu Srbije i Mađarske, koje nemaju međusobni bilateralni problem, već u interesu čitave Evrope“, naveo je Stefanović.  

On je dodao da policija Srbije vraća migrante, koji to žele u prihvatni centar u Kanjiži, odakle mogu da krenu bilo kojim drugim pravcem koji izaberu.

Mađarska je danas tražila od vlasti u Srbiji da preduzmu mere protiv migranata koji napadaju mađarsku policiju na granici sa Srbijom.

Policija s mađarske strane granice upotrebila je suzavac i vodene topove pošto je više stotina migranata probilo ogradu od bodljikave žice.

Sukobi na granici su danas izbili, pošto su migranti bacali kamenice i flaše na mađarsku policiju koja je uzvratila suzavcem i vodenim topovima.

Mađarske vlasti su sapštile i da su uhapsile 519 migranata koji su pokušali da pređu granicu otkada je juče stupio na snagu zakon kojim je kao krivično delo okarakterisan ulazak u zemlju iz Srbije van graničnog prelaza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar