Stiže Putinov čovek od poverenja u Srbiju

BEOGRAD – Ruski ministar za vanredne situacije Jevgenij Ziničev posetiće Srbiju u oktobru, javila je ruska radio i TV stanica Sputnjik.

Kako se navodi, reč je o čoveku koji je izuzetno blizak s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, te bi, naveo je Sputnjik, njegova poseta mogla da bude i neka vrsta prethodnice ukoliko Putin odluči da dođe u Beograd.

Ziničeva će u Beogradu dočekati ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a posetiće i Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, u kojem ruski stručnjaci obučavaju spasioce i vatrogasce iz Srbije i regiona.

Uzimajući u obzir biografiju ministra Ziničeva, već po njegovom imenovanju u maju ove godine bilo je jasno da postoje ozbiljni planovi daljeg razvoja obuke jedinica, ali i tehničke opremljenosti Ministarstva koje se u radu često oslanja na Ministarstvo odbrane.

Ziničev je dugogodišnji pripadnik vojske, a služio je u, po mnogo čemu specifičnoj, Severnoj floti ratne mornarice Rusije.

U sovjetsku službu bezbednosti KGB dolazi 1987. godine, a nakon velikih promena u zemlji, karijeru nastavlja u Federalnoj službi bezbednosti (FSB).

Ziničev je obavljao i odgovornu funkciju zamenika rukovodioca FSB-a za borbu protiv terorizma.

Od 2006. do 2015. godine, Ziničev je bio u ličnom obezbeđenju Vladimira Putina – uvek je bio u njegovoj neposrednoj blizini, u prvom prstenu ljudi koji brinu o bezbednosti predsednika.

U politički život Rusije, Ziničev je ušao na predlog premijera Dmitrija Medvedeva pre dve godine, kada je privremeno obavljao funkciju gubernatora Kalinjingradske oblasti.

On je i član Saveta bezbednosti Ruske Federacije, preneo je Sputnjik.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike