U trendu

Stojanović: Povratak u kosovske institucije kad počne formiranje ZSO

Potpredsednik Vlade Kosova Branimir Stojanović ponovio je danas da je ključni uslov za povratak srpskih predstavnika u kosovske institucije da počne formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Ključni uslov je da krene formiranje ZSO, pa da se vratimo u institucije. Da se držimo onoga što je dogovoreno u Briselu“, rekao je Stojanović za Radio-televiziju Srbije.

On je kazao da kosovski Albanci ne žele da sprovedu dogovoreno u Briselu kada je reč o formiranju ZSO, dodajući da će o tome razgovarati i sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, koja će tokom ove nedelje posetiti Prištinu.

„Želimo da konačno dodjemo u situaciju da sprovedemo dogovoreno“, kazao je Stojanović i dodao da Srbi svim predstavnicima medjunarodne zajednice ukazuju da Albanci nisu zainteresovani za njihove probleme i da žele da izbegnu ispunjavanje svojih obaveza i da takvo ponašanje ima granicu.

Prema njegovim rečima, prisustvo Srba u kosovskim institucijama neophodno je kako bi se promenili elementarni uslovi života Srba.

Povodom slučaja lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, o čijem će izručenju Srbiji sud u Francuskoj odlučivati u četvrtak, Stojanović je kazao da Srbi na Kosovu i Metohiji očekuju pravdu, ali da ne znaju kako će se to dogoditi.

„Imamo gorko iskustvo sa sudjenjima. Očekujemo i da će pompezno najavljivani Specijalni sud uraditi nešto“, rekao je Stojanović. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.