U trendu

Stoltenberg i Vučić za jačanje saradnje

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Beogradu da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije i podržava njena nastojanja da postane članica Evropske unije.

„Snažno verujem u potencijal saradnje Srbije i NATO, uz puno poštovanje vaše politike neutralnosti. Pozdvaljam vaše napore da postanete članica EU jer je Srbija član evropske porodice“, izjavio je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić  je istakao da je Srbija vojno neutralna, ali da će nastaviti da sarađuje s NATO.

„NATO doživljavamo kao partnera i bićemo pouzdan partner, a kada Srbi to kažu onda to zaista i znači, ne samo u lakim, nego i u teškim vremenima“, kazao je premijer.

Vučić je rekao da Srbija s NATO može da sarađuje, između ostalog, u rešavanju izbegličke krize, obuci policajaca i vojnika i kada je u pitanju prisustvo NATO na Kosovu.

Stoltenberg je rekao da je došao u Beograd „u ime novog početka“ u odnosima NATO i Srbije i naglasio da od saradnje imaju koristi obe strane.

„Srbija igra važnu ulogu u izgradnji bezbednosti na Zapadnom Balkanu, Evropi i širom sveta”, izjavio je Stoltenberg.

Dodao je da Srbija pruža dobrodošlicu hiljadama migranata, da se zalaže za mir i stabilnost kao predsedavajuća OEBS i doprinosi međunarodnoj bezbednosti slanjem svojih vojnika u misije UN i EU.

Stoltenberg je pozdravio dijalog Beograda i Prištine, istakaviši da su normalizacija i dijalog jedini put napred.
 
Kfor će ostati na Kosovu sve dok postoji potreba za to i dodao da je njegovo prisustvo veoma važno za dijalog Beograda i Prištine.

„Prisustvo Kfora je ključ za olakšanje dijaloga i za obezbeđivanje neophodnih garancija za dijalog Beograda i Prišine. Podržavamo dijalog jer je ta vrsta normalizacije potrebna da bi se stvorila situacija u kojoj Kfor više neće biti potreban“, kazao je šef NATO.

Takođe je pozdravio korake koje je Srbija preduzela u cilju jačanja saradnje sa susedima i dodao da „treba gledati u budućnost, a ne u prošlost“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar