U trendu

Stoltenberg preneo Haradinaju da se misija Kfora nastavlja

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg obavestio je danas kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da zakoni o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga ne utiču na misiju Kfora i da se ona nastavlja, saopštila je portparolka NATO Joana Lungesku.

U telefonskom razgovoru Stoltenberg je obavestio Haradinaja da će s razvojem mandata Kosovskih bezbednosnih snaga NATO ponovo razmotriti stepen svog angažovanja sa tim snagama u novoj godini, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu NATO.

Stoltenberg je Haradinaju preneo da je „Severnoatlantski savez imao početnu raspravu o nedavno usvojenim zakonima o tranziciji Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS)“ .

„NATO će nastaviti misiju Kfora na obezedjivanju sigurnog i bezbednog okruženja na Kosovu. Kfor deluje pod mandatom UN i na njega ne utiču zakoni o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga“, navodi se u saopštenju i dodaje da će Stoltenberg „nastaviti svoj angažman sa svim relevantnim akterima o regionalnoj stabilnosti“.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je prošle nedelje izrazio žaljenje zbog odluke kosovskog parlamenta da usvoji zakone o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga i ocenio da nije dobar trenutak za takav potez.

On je tada saopštio da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa njihovim sadašnjim mandatom i da će s promenom tog mandata morati ponovo da razmotri nivo svog angažovanja sa KSB.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.