U trendu

Štrbac: Oluja ubija Srbe i posle 23 godine

BEOGRAD – Generali Ante Gotovina i Mladen Markač u Hrvatskoj imaju oreol žrtve, ali su iza njih ostali krvavi tragovi, rekao je predsednik Dokumentaciono-informativnog centra „Veritas“ Savo Štrbac.

„Na balkanskom prostoru važi pravilo – što si na jednoj strani veći heroj, na drugoj si veći zločinac. Dok mi u vreme godišnjice „Oluje“ tugujemo, Hrvati se vesele. To je pravilo u životu“, kaže Štrbac za „Novosti“, povodom najave da će hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarević 5. avgusta, povodom 23 godine od vojno-policijske oepracije „Olua“ u kojoj su proterani krajiški Srbi u Kninu, uručiti odlikovanja dvojici generala.

Prema njegovim rečima, Hrvati ne smeju da odustanu, jer su napravili državu na temeljima „domovinskog rata“.

„Moraju da slave „Oluju“, kao što moraju svake godine da izbace spisak pedesetak novih „ratnih zločinaca“. Kako drugačije da dokažu da smo ja i drugi Srbi iz Hrvatske bili agresori?! A mi smo Srbi, čiji su preci živeli tamo vekovima. Naše porodice su na tim prostorima bile možda i duže nego neke hrvatske“, rekao je Štrbac.

Kako kaže, došao je do podataka da je samo u „Oluji“ proterano više od 220.000 Srba, a da je u tom delu Zapadne Slavonije, Banije, Korduna, Like i Dalmacije živelo oko 230.000 ljudi.

„Oko 2.000 Srba je ubijeno, a prema popisu Crvenog krsta, oko 8.000 ih je ostalo u Krajini. Posle „Oluje“ bilo je još nekoliko akcija hrvatske vojske. Iako to nisu bili veliki egzodusi ljudi su napuštali svoje domove“, rekao je Štrbac za „Novosti“.

Podseća da su rasvetljene sudbine 1.084 od 1.861 žrtava.

„Kao nestalo vodi se 777 ljudi. Postoje 152 registrovana grobna mesta koje Hrvati još nisu ekshumirali. Opravdanje traže u tome što su im puni kapaciteti mrtvačnica gde se odlažu ta tela koja su ekshumirana a nisu identifikovana. Imamo još 362 ekshumirana posmrtna ostatka koja nisu identifikovana“, kaže Štrbac.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike