U trendu

Studenti: Da li ljudska prava važe za Srbe na Kosovu?

KOSOVSKA MITROVICA – Studenti prištinskog univerziteta protestovali su danas u severnom delu Kosovske Mitrovice zbog povećanja taksi na robu iz Srbije i upitali međunarodnu zajednicu „Da li ljudska prava važe za Srbe na Kosovu“.

Protest i performans studenti su održali ispred zgrada suda i Euleksa u severnom delu Mitrovice, prenela je RTK 2.

Povodom Svetskog dana ljudskih prava, a nastavljajući mirne proteste zbog najnovijih mera Prištine, studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, podsetili su Evropu i svet na članove Opšte deklaracije o ljudskim pravima.

Oni su nosili transparente kojima su ukazali na prava koja se, kako kažu, zbog mera Prištine ugrožavaju.

„Okupili smo se danas ovde da kao studenti, povodom Svetskog dana ljudskih prava, upitamo međunarodnu zajednicu da li ljudska prava važe za Srbe na KiM“, rekao je student prorektor Nemanja Biševac.

Biševac je ukazao na neke od članova Opšte deklaracije o ljudskim pravima, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Povelje EU o osnovnim pravima.

„Član 26 – svako ima pravo na obrazovanje. U vezi sa članom 26 mogu da kažem da su naši studenti, zajedno sa učenicima osnovnih i srednjih škola na Kosovu, izuzetno ugroženi i pogođeni ovim nerazumnim taksama i odlukama Prištine“, istakao je Biševac.

Studenti su preko usta imali trake na kojima je bilo ispisano „100% takse 0 % slobode“.

Studenti su se nakon protesta uputili do spomenika Knezu Lazaru u centru grada, a skupu su se pridružili građani i predstavnici Kriznog štaba.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike