Sud danas odlučuje o molbi za uslovni otpust Marka Milićeva

BEOGRAD – Treći osnovni sud u Beogradu danas će odlučivati o molbi za uslovni otpust iz zatvora Marka Milićeva, koji je osuđen na četiri i po godine zatvora, jer je u julu 2014. godine automobilom „mini kantrimen“ usmrtio Luku Jovanovića (21) na beogradskom Brankovom mostu, a potom pobegao sa lica mesta i iz države.

Milićev je ispunio jedan od zakonskih uslova za puštanje na prevremenu slobodu, odnosno izdržao je dve trećine zatvorske kazne, a ostale uslove ceniće sud na osnovu mišljenja zatvora u kome izvršava kaznu.

Sud mu je zimus već odbio jednu molbu za uslovni otpust, a novu molbu je podneo 12. juna.

Javnost će moći da prisustvuje ročištu, kao i Milićev ukoliko bude želelo da bude priveden iz požarevačkog zatvora Zabela gde izdržava kaznu.

Pored uslova od izdržane dve trećine kazne, Krivični zakonik Srbije propisuje da na uslovni otpust sud može da pusti osuđenog „ako se u toku izdrĹľavanja kazne tako popravio da se moĹľe sa osnovom očekivati da će se na slobodi dobro vladati, a naročito da do isteka vremena za koje je izrečena kazna neće učiniti novo krivično delo“.

Pri oceni da li će se osuđeni uslovno otpustiti, sud uzima u obzir mišljenje zatvora o osuđenikovom vladanju za vreme izdrĹľavanja kazne, da li uredno izvršava radne obaveze, kao i druge okolnosti koje ukazuju da osuđeni dok traje uslovni otpust neće izvršiti novo krivično delo.

Zakon je propisao da se ne moĹľe uslovno otpustiti osuđeni koji je tokom izdrĹľavanja kazne dva puta kaĹľnjavan „za teĹľe disciplinske prestupe“ i kome su oduzete dodeljene pogodnosti.

Prilikom odlučivanja o uslovnom otpustu, sud može osuđenom da naloži dužnost ispunjenja nekih obaveza predviđenih zakonom.

Ako se nakon izlaska iz zatvora na uslovni otpust, osuđeni ne pridržava zadatih obaveza ili novo krivično delo uslovni otpust može da bude opozvan a on vraćen u zatvora.

U suprotnom, smatra se da je osuđeni izdrĹľao kaznu, navodi se u zakoniku.

Milićev je osuđen na četiri i po godine zatvora jer je u julu 2014. godine vozilom „mini kantrimen“ usmrtio Luku Jovanovića (21) na beogradskom Brankovom mostu, a potom pobegao sa lica mesta i iz države.

Uhapšen je posle mesec i po dana bekstva u Kini i izručen Srbiji u kratkom roku.

U ovom slučaju koji je izazvao veliku pažnju javnosti vozilo nije nikada pronađeno, a sumnja se da je „kantrimen“ rastavljen na komade i da nije bio regularan.

Kum Milićeva, Bratislav Vesović je osuđen na godinu dana zatvora, jer je krio Milićeva nakon incidenta, kao i jer mu je pomogao da sakrije „kantrimena“. Taksista „Pink taksija“ Saša Janković je oslobođen od optuĹľbi da je izbegao da prijavi saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Luka Jovanović (21).

Ĺ to se tiÄŤe društva koje je sa Milićevim te veÄŤeri bilo u kolima, oni su još sredinom septembra 2014. godine osuÄ‘eni na kazne kućnog zatvora od ÄŤetiri do 10 meseci, za koje su se nagodili sa tuĹľilaštvom uz priznanje kriviÄŤnog dela.

Tamara Bogdanović je osuđena na 10 meseci kućnog zatvora, Milica Novaković na osam, Bojana Petrović na ÄŤetiri meseca, a Nikola Lepen i Dana Manevski na po šest meseci kućnog zatvora.

Nesreća na Brankovom mostu dogodila se 25. jula, kada se Luka Jovanović vraćao iz grada sa prijateljima kući. Njima se na mostu pokvarila „lada“ i kad su izašli da je preguraju u zaustavnu traku, na njih je naleteo „mini kantrimen“. Jovanović je preminuo dan kasnije u Urgentnom centru.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike