U trendu

Suđenje za ubistvo Ćuruvije u završnoj fazi

BEOGRAD – Suđenje četvorici nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti optuženim za učešće u ubistvu vlasnika „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije u aprilu 1999. godine, ušlo je u završnu fazu.

Naime, sudija Snežana Jovanović je u sredu poručila tužilaštvu i odbrani da počnu da pripremaju završne reči, nakon kojih će uslediti izricanje prvostepene presude.

Na pretresu, sud je saopštio da je iz spisa predmeta izdvojio određene iskaze – dokaze tužilaštva, usvojivši predlog branioca optuženih.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić i pripadnik toga centra Ratko Romić, kao i Miroslav Kurak kome se zbog bekstva sudi u odsustvu.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Radonjić i Romić su od jula 2017. u kućnom pritvoru uz elektronski nadzor, nakon što su prethodne tri i po godine proveli u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu.
Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog „javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti“.

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe „Dnevnog telegrafa“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.