Suficit u budžetu, povećanje penzija i plata pre kraja godine

BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da suficit u budžetu za period jun-jul iznosi 49,1 milijardu dinara, odnosno oko 410 miliona evra, što je značajno više od predviđenog i dodao da će pre kraja godine biti povećane penzije i plate u javnom sektoru.

„Kada smo 2014. godine krenuli da radimo ono što Putin danas radi, sa platama i penzijama, a što je bilo vrlo bolno, uz Zakon o radu i mere fiskalne konsolidacije, neki su mi se smejali i podmsevali, a svi su se bunili. Danas imamo odlične rezultate i penzioneri će pre kraja godine imati dobiti povećanje, kao što smo obećali, a već ove godine će krenuti povećnje plata i povećanje minimalca“, rekao je Vučić u intervjuu za TV Pink.

On je naznačio da u periodu jun-jul imamo suficit u budžetu 49,1 milijardi dinara, odnosno oko za 410 miliona evra, a bio je predviđen DEFICIT od 16,7 milijardi dinara.

Uz to, podvukao je da je rast BDP-a u prvih šest meseci 4,5 odsto, što je više od prognoze i MMF i Svetske banke i među prvih pet zemalja u Evropi.

„To je moglo samo posle teških mera, ozbiljnog i odgovornog pristupa. Ne posle pristupa „lako ćemo“ i trač rubrika koje vidite svakog dana“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da srpska ekonomija napreduje, brže i bolje nego prethodnih godina, navodeći da je prosečna plata u našoj zemlji trenutno 470 evra.

„Da li je to 500 koliko sam želeo? Nije. A da li je to više od 336? Mnogo je više“, rekao je Vučić.

Kaže da se Srbija polako približava standardu zemalja članica EU, Hrvatskoj Rumuniji i Mađarskoj, te da država nastavlja rad na smanjenju nezaposlenosti.

„To ne može za godinu ili dve, za to je potrebno vreme, ali mi idemo u odličnom smeru“, istakao je predsednik.

Vučić je rekao da će u manadatu gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića biti izgrađena još dva mosta u Beogradu i završena izgradnja gondole na Kalemegdanu.

Podsetio je da je od momenta od kada je preuzeo funkciju premijera Srbije do danas u našoj zemlji izgrađeno 410 mostova.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike