Surlić: Džonsonovi zaključci će uticati na konačan stav SAD

BEOGRAD – Američki republikanski senator Ron Džonson u Vašington se vraća sa zaključcima koji će presudno uticati na konačan stav SAD po pitanju Kosova i Metohije, smatra Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka.

Surlić je rekao da je Džonson, koji je boravio u poseti Beogradu i Prištini, došao da izvrši presek stanja, da vidi koje su mogućnosti i ideje za postizanje sporazuma.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Surlić je rekao da su SAD, preko Džonsona, poslale jasnu poruku da su fleksibilne, i to iz dva razloga.

Prvi je da ne žele da Kosovo ostane nedovršen projekat, a drugi da postojeća administracija želi da pokaže da je spremna da reši neki međunarodni konflikt, navodi Surlić.

Ipak, ukazuje da se, uprkos pozitivnim tonovima koji su došli od savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, ne može očekivati da SAD povuku priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.

SAD za sada insistiraju da Beograd i Priština dođu do sporazuma, dodaje Surlić.

Senator Ron Džonson, kako primećuje Surlić, svojim prisustvom i drugom posetom od februara pokazuje da zaista obraća pažnju na pitanje KiM i budući sporazum.

Što se tiče stava Nemačke, Surlić kaže da se ta zemlja protivi razgraničenju, zato što se čitav proces normalizacije, odnosno uslovljavanja Srbije na putu ka EU, temeljio na temi Kosova.

Nemačka vidi razgraničenje kao poraz svoje politike, smatra Surlić, dodajući i da Nemačka strahuje od domino efekta i ugrožavanja stabilnosti na celom Balkanu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike