U trendu

Surlić: Priština kupuje vreme, Brisel za bilo kakav sporazum

BEOGRAD – Taktičkim izazivanjem kriznih situacija Priština kupuje vreme i odlaže postizanje sporazuma sa Beogradom, ocenio je danas Stefan Surlić,iz Centra za interdisciplinarne studije Balkana i dodaje da i da Brisel u trenutnoj fazi pregovora teži da Beograd i Priština potpišu sporazum potpišu sporazum kojim bi se, prema njegovim rečima, umanjila mogućnost trajne normalizacije odnosa Srba i Albanaca.

„Prvo se tražila normalizacija odnosa bez sporazuma, zatim sporazum koji bi značio i normalizaciju, a sada se zahteva sporazum bez normalizacije odnosa Beograda i Prištine“, rekao je Surlić za Tanjug komentarišući prekid dijaloga u Briselu.

On kaže da briselska administracija ima interes da se postigne sporazum između Beograda i Prištine i da ga pokazuje konstatnom pažnjom koju pridaje kosovskom pitanju, ali da ne uzima u obzir ima li dovoljno prostora da se ono što je dogovoreno ili potpisano sprovede.

„Imajući u vidu interes SAD, kao i da se EU nalazi pred izborima, postoji duboko uverenje međunarodne zajednice da je idealan trenutak da dođe do sporazuma i da će, ako se propusti ovaj trenutak, proći decenije do sledeće prilike. Međutim, na terenu vidimo niz otežavajućih okolnosti koje ne idu u željenom pravcu“, ističe Surlić.

U kontekstu najnovijih poruka iz Prištine, a koje se odnose na povećanje poreza na proizvode iz Srbije kojim se krše odredbe CEFTA sporazuma, kao i na Haradinajeve najave da će vojske Kosova biti formirana ovog meseca, Surlić kaže da Priština taktičkim izazivanjem kriznih situacija kupuje vreme i želi da odloži postizanje sporazuma i izbegne da odgovori na predlog koji je stigao iz Beograda.

On smatra da je u ovoj fazi pregovora veći pritisak na srpskoj strani budući da se, kako kaže, očekuje da Srbija potpisivanjem sporazuma omogući Kosovu nesmetano prisustvo na međunarodnoj sceni i članstvo u međunarodnim organizacijama.

„Beograd je ponudio određena rešenja, ali Priština nema jasan odgovor, što je uzrokovano trenutnom komplikovanom političkom situacijom na KiM. Sada je ključan potez na Prištini, na tome da li će učestvovati u nastavku pregovora i da li će biti spremna da postigne određeni kompromis sa Beogradom“, zaključuje Surlić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike