U trendu

Suroi: Kosovo će prihvatiti razgovor o Trepči

Pošto je Kosovo prihvatilo da razgovara o svim pitanjima koji bi trebalo da budu deo suvereniteta Kosova, normalno je da će prihvatiti da razgovara i o Trepči, ocenio je politički analitičar i publicista Veton Suroi.

„To je dobra lekcija za kosovski politički spektar zašto treba od jednog ‘pregovaračkog procesa normalizacije’ proći na ‘sveobuhvatni sporazum’, uz ocene dosadašnjeg procesa i novim vodećim i usaglašenim principima“, napisao je Suroi na fejsbuku.

Ocenjujući da je zahtev EU da status Trepče bude deo pregovora izmedju Kosova i Srbije i normalan tok vodećih principa koje je Kosovo do sada prihvatilo, Suroi ocenjuje da je u sedam prošlih godina Kosovo prihvatilo da razgovara sa Srbijom i da se saglasi o tome kako treba da se organizuju opštine na Kosovu, kroz Zajednice srpskih opština, iz koje nacionalnosti treba svakako da bude komandant policije, kao i predsednik osnovnog i apelacionog suda na severu Mitrovice i koje visine treba da bude zid pored mosta u severnom delu Mitrovice.

„Za kancelariju gospodje Mogerini je jasno da, ukoliko je Kosovo prihvatilo da razgovara i da se složi o svim ovim pitanjima koje su bile deo suvereniteta Kosova, da bi trebalo da prihvati da razgovara i o Trepči“, piše Suroi.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić juče je izjavila medijima u Srbiji da će Trepča biti deo dijaloga izmedju Kosova i Srbije, dok je sinoć za Glas Amerike izjavila kako teme i agendu razgovora odredjuju strane u dijalogu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.